Norme Coca 2023 - 2024

 

Casele de asigurări au trimis notificări de zeci de mii de lei doctorilor pentru reţete pe care aceştia le-ar fi eliberat unor pacienţi internaţi în spital sau decedaţi. Problema este, însă, una pur birocratică. Medicii de familie spun că, de fapt, ar fi prescris medicamente unor pacienţi la câteva ore după ce aceştia fuseseră extrenaţi din spital, unor oameni care sufereau şi de alte boli faţă de cele pentru care erau internaţi sau unor persoane care au murit la câteva zile după ce primiseră reţeta.

„În 2 dimineaţa s-a externat şi dacă i-am dat reţetă tot în 2 după-masa, pentru că a venit pacientul la tine, deşi nu i s-a prescris nimic din spital, tu eşti în culpă pentru ce i s-a făcut în spital. Păi nu e rolul meu, rolul este să am grijă de pacient”, spune dr. Valeria Herdea, medic de familie.

Alte situaţii sunt cele în care un pacient a decedat la finalul lunii, iar medicului i s-au cerut banii înapoi pentru reţeta eliberată la începutul aceleiaşi luni.

În această situaţie sunt sute de medici de familie din toată ţara, care trebuie să dea înapoi statului zeci de mii de lei.

Aceste imputări sunt vechi din 2011 şi au ieşit la iveală în urma unor controale ale Curţii de Conturi.

„În aceste zile suntem în continuare bombardați cu imputări pentru fapte pe care nu le-am făcut. Este inadmisibil ca o deficiență legislativă să se tranforme în imputări severe materiale pentru medicii de familie”, declară dr. Rodica Tănăsescu, preşedinteleSocietăţii Medicilor de Familie.

Autorităţile abia acum se gândesc la o modificare a legii.

„În cadrul spitalizării să fie contractate medicamentele doar pentru patologia care se tratează în acel spital urmând ca în funcție de necesitățile pe care le are un pacient să poată medicii de familie să prescrie medicamentele pentru afecțiunile care nu se tratează în spitalul respectiv”, propune Radu Ţibichi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Cu alte cuvinte, dacă un pacient este internat în spital din cauza unei fracturi, dar suferă şi de diabet, atunci medicul de familie să îi poată da reţeta pentru boala cronică. Legea nu se va aplica şi retroactiv, iar o soluţie pentru notificările deja trimise nu pare să existe

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro