Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătății, medic oncolog de profesie, a anunțat că va lansa, miercuri, planul integrat național comprehensiv de control al cancerului. În cadrul acestuia, primul pas va fi implementarea unor subprograme pentru cancerul la sân și pentru cel colorectal. Cancerul la sân este principala cauză de mortalitate a femeii în România: peste de 3.000 de femei/an mor din această cauză.

Patriciu Achimaș Cadariu, care a participat,aseară, la Cluj-Napoca, la conferința Medici pentru tine, pusă la cale de Organizația Studenților Mediciniști (OSM) de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF), a declarat că programul dedicat femeilor care au cancer la sân va fi implementat în trei centre pilot - la București, Iași și Cluj - și că se va încerca atragerea unei finanțări din fonduri europene.

„Miercurea viitoare, în prezența premierului (Dacian Cioloș n.r.) și a reprezentanților Direcției de Sănătate a Comisiei Europene, vom lansa planul integrat național comprehensiv de control al cancerului. În privința screeningului cancerului de sân ne propunem un program pilot în cele trei centre din Iași, București și Cluj, finanțat, sperăm, prin fonduri europene. Legat de cancerul colorectal, va fi din nou organizat un screening sub forma unui proiect pilot, la noi în țară neexistând screening pentru cancer colorectal în acest moment”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit Agerpres.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro