O gena care ii face pe oameni sa nu se descurce prea bine in ceea ce priveste relatiile de cuplu si sa ramana celibatari pentru toata viata a fost descoperita recent de cercetatorii chinezi de la Universitatea din Beijing.

Savantii chinezi au descoperita o gena speciala, denumita "gena singuratatii", iar persoanele care prezinta acest fragment de ADN sunt cu 20% mai dispuse sa isi petreaca singure intreaga viata, fara un partener de cuplu, informeaza dailymail.co.uk. Se crede ca gena in cauza, care actioneaza prin scaderea concentratiei de serotonina, un neurotransmitator care influenteaza starea de buna dispozitie, ii face pe purtatorii ei sa se simta mai putin confortabil in relatiile de cuplu.

Astfel, gena singuratatii ii impiedica pe purtatorii ei sa inceapa o relatie sau, daca acestia reusesc sa isi intemeieze o relatie, ii determina sa se desparta succesiv de toti partenerii lor de viata. Cercetatorii de la Universitatea Beijing au analizat ADN-urile recoltate din firele de par prelevate de la aproape 600 de studenti chinezi, pentru a cerceta structura unei gene, 5-HTA1, care prezinta doua mutatii.

Voluntarii care prezentau mutatia "G" erau mult mai predispusi sa ramana celibatari in comparatie cu aceia care erau purtatori ai mutatiei "C". Aproximativ 60% dintre voluntarii din grupul cu mutatia "G" nu se aflau intr-o relatie. In grupul voluntarilor cu mutatia C acest procent era de 50%.

Aceasta asociere nu a putut fi explicata prin ceilalti factori care influenteaza bunul mers al unei relatii de cuplu, precum aspectul fizic si bunastarea materiala.
Elementul cheie al acestei descoperiri pare sa fie rolul pe care il joaca gena 5-HTA1 la nivelul creierului. Persoanele cu mutatia G sintetizeaza mai putina serotonina, o substanta chimica din creier ce influenteaza starea de dispozitie si gradul de fericire al unei persoane.

Cercetatorii stiau deja ca persoanele cu mutatia "G" intampina dificultati in gasirea unui partener de viata. In plus, acele persoane au tendinta de a fi nevrotice si de a suferi de depresie. Studiul a fost publicat in revista Scientific Reports. Cercetatorii chinezi spun ca studentii dispun de mai mult timp liber si o mai mare libertate in ceea ce priveste inceperea unei relatii in comparatie cu restul populatiei.

In celelalte etape ale vietii, alti factori, precum presiunea pusa de parinti, care ii indeamna pe tineri sa se casatoreasca, pot avea o influenta mai mare. In ciuda acestui aspect, savantii chinezi afirma ca studiul lor "ofera dovada unei contributii genetice asupra statutului marital in anumite contexte".

Alti oameni de stiinta spun ca desi genele influenteaza in mod inevitabil relatiile de cuplu, rolul lor ramane in cele mai multe cazuri unul destul de mic. Studiile anterioare au relevat faptul ca sansele oamenilor de a se casatori, de a ramane casatoriti si numarul partenerilor sexuali sunt influentate de ADN-urile lor.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro