Conform unui sondaj realizat on-line, majoritatea romanilor se adreseaza medicului de familie cand au o problema de sanatate, iar in cazul unei situatii dificile apeleaza la clinicile private sau la cele din strainatate.
In cursul lunii trecute, reprezentantii clinicii private Intermedicas si-au propus sa afle un raspuns la intrebarea „Ce fac romanii cand au o problema de sanatate?”, iar in acest scop au apelat la ajutorul unor bloggeri, in colabolare cu care au realizat o cercetare informala in randul beneficiarilor de servicii medicale. In acest sens, bloggeri care au acceptat sa colaboreze la acest proiect au postat pe site-urile pe care le administreaza un set de cinci intrebari cu raspunsuri multiple, referitoare la criteriile dupa care se ghideaza respondentii in alegerea medicului potrivit, preferintele lor cand vine vorba de rezolvarea problemelor medicale sau modalitatile prin care pot accesa servicii medicale de calitate. Cititorii blogurilor respective au fost rugati sa raspunda la cele cinci intrebari, cercetarea fiind facuta pe un esantion de 250 de respondenti. La finalul lunii trecute „s-a tras linie” apoi s-a trecut la analizarea raspunsurilor primite si astfel a fost intocmita o statistica ce a fost data publicitatii zilele trecute.
Astfel, conform datelor furnizate de Intermedicas, clinica privata specializata exclusiv pe servicii medicale de second opinion, atunci cand este vorba de confirmarea diagnosticului sau a tratamentului primit, mai ales in situatii grave, peste 71 la suta dintre respondenti ar apela la institutii de second opinion, in vreme ce alti 32 la suta tind sa caute singuri raspunsuri si medici pe internet. Din totalul respondentilor, doar 17 la suta au precizat ca au incredere in parerea primului medic si nu ar mai incerca sa apeleze si la alti specialisti pentru confirmarea diagnosticului.
Cercetarea mai arata faptul ca 70 la suta dintre romani se adreseaza mai intai medicului de familie atunci cand au o problema de santate, abia apoi, in functie de recomandarile acestuia, adresandu-se si altor specialisti.
Atunci cand se confrunta cu o situatie medicala grava, marea majoritate a romanilor evita sistemul public de sanatate, sperantele lor indreptandu-se catre medicii din mediul privat sau cei din strainatate. Astfel, 70 la suta dintre respondenti au declarat ca in astfel de situatii ar apela la clinici private din tara sau la institutii medicale din strainatate, in timp ce doar 10 la suta au raspuns ca ar alege o unitate medicala de stat din Romania.
In ceea ce priveste recomandarile referitoare la cel mai bun medic pentru o anumita specializare sau problema medicala, o parte dintre respondenti, mai precis 30 la suta, cauta informatii pe internet, dar cei mai multi spun ca prefera sa apeleze la familie sau prieteni pentru a gasi un doctor. Atunci cand doresc sa ajunga la un astfel de medic de elita, 70 la suta dintre respondenti considera ca cea mai simpla modalitate este sa apeleze la cunostinte care au trecut prin situatii similare, in timp ce 26 la suta prefera sa solicite o recomandare din partea medicului de familie.