Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Proiectul de hotarare se afla pe masa de lucru a guvernului inca de saptamana trecuta.

In sedinta de azi a guvernului a fost adoptata hotararea privitoare la aprobarea Strategiei Nationale de Sanatate pentru perioada 2014-2020, precum si a planului de actiuni pentru imprelemtarea acestei strategii. Proiectul de hotarare ajunsese pe masa guvernului inca de saptamana trecuta, atat primul ministru, Victor Ponta, cat si ministrul Sanatatii anuntand ca aceasta urma sa fie aprobata inainte de week-end. Nu s-a intamplat acest lucru, asa ca Ponta nu s-a putut lauda pana in ziua alegerilor si cu aceasta noua realizare a guvernului pe care il conduce, hotararea fiind adoptata abia in sedinta de azi. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al guvernului, Corneliu Calota, de aceasta data, si premierul, si ministrul Banicioiu parand ca nu mai sunt atat de dornici sa iasa in fata prezentand realizari ale actualei guvernari.

 

Conform purtatorului de cuvant al guvernului, strategia reprezinta o premiera in istoria moderna a Romaniei, vizand mai multe schimbari in sistemul de Sanatate. Se are in vedere dezvoltarea de servicii de sanatate minimale si de baza accesibile tuturor, de calitate si cost eficace, cu accent pe preventie, o mai buna integrare a asistentei medicale prin consolidarea serviciilor clinice ambulatorii pentru cresterea ponderii afectiunilor rezolvate in ambulatoriu si reducerea numarului de cazuri de spitalizare continua. Totodata, se doreste si reorganizarea serviciilor spitalicesti si asigurarea continuitatii ingrijirilor. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca aceasta strategie face posibila accesarea de resurse din fondurile structurale”, a declarat Corneliu Calota.

 

In cursul sapatamanii trecute Nicolae Banicioiu, ministrul Santatii, declara la randul sau ca strategia va contine pentru prima data un capitol dedicat bolilor rare. „„Stiti foarte bine ca eu consider bolile rare o prioritate. Trebuie sa fie o prioritate bolile rare, asa cum sustin de fapt si ONG-urile care gestioneaza si lucreaza cu pacientii din aceasta sfera. Mai sunt multe lucruri de facut, de aceea suntem intr-o permanenta discutie si cu ONG-urile, dar si cu specialistii, mai ales cu specialistii si, sper eu, ca in scurt timp sa imbunatatim lucrurile astfel incat sa ajungem la nivel european”, a declarat acesta.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro