Norme Coca 2023 - 2024

Peste 5% dintre cele 35.282 de persoane care sunt înscrise în Registrul naţional al infecţiilor determinate de virusurile hepatice şi care au fost testate pentru virusul hepatitei C au fost diagnosticate cu această boală, a anunţat, luni, managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel.

"Am lansat astăzi (luni - n.r.) testarea voluntară pentru infecţia cu hepatita C, pentru înregistrarea datelor în Registrul naţional al infecţiilor determinate de virusurile hepatice. Registrul naţional are înscrişi 35.282 de pacinenţi testaţi pentru virsul hepatic C. Dintre aceştia, 1.932 au fost găsiţi HCV pozitiv, adică 5,48 la sută. Acum, pacienţii completează un chestionar. Dacă se încadrează într-una dintre categoriile menţionate, intră în screaning. Nu înseamnă că în screaning vor intra 20 de milioane de oameni. În fiecare judeţ sunt câte nouă medici implicaţi în program", a prof. dr. Adrian Streinu Cercel, la evenimentul de lansare a testării voluntare în Capitală, la care au participat şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Streinu Cercel a precizat că orice persoană care vrea să facă acest test va răspunde la mai multe întrebări. "În Capitală, în cortul de la Piaţa Universităţii, testăm numai persoanele la risc", a mai spus managerul Institutului "Matei Balş".

O persoană care acceptă să fie testată răspunde la mai multe întrebări, iar dacă dă cel puţin un răspuns afirmativ, va fi trimis la un medic specialist. "Oamenii sunt întrebaţi dacă au făcut transfuzii de sânge înainte de 1992, intervenţii stomatologie ample, intervenţii chirugicale, dacă au contacte sexuale întâmplătoare, tatuaje şi piercinguri, dacă folosesc în comun obiecte de igienă personală sau dacă administrează intravenos droguri sau etnobotanice. Dacă testul este pozitiv, atunci pacientul este trimis la infecţionist sau gastroenterolog. Doar prezenţa virusului nu înseamnă că persoanele sunt şi bolnave. 20% din pacientii care fac infecţia cu virusul hepatitic C se vindecă spontan, iar 80% rămân purtători cronici ai acestui virus", a adăugat Streinu Cercel..

Primarul general Sorin Oprescu a promis că va pune la dispoziţie şi alte locuri pentru testare. "Este un semnal ca să ne îndreptăm către prevenţie - depistarea purtătorului sănătos şi, apoi, tratamentul. Foarte bine că programele reapar. Sprijinim programele Ministerului Sănătăţii. Pot fi o mie de corturi, pot fi şi zece corturi. Nu asta conteză, ci programul de prevenţie, pentru că noi ne aflăm, după cum spune OMS, într-o aparentă stare de sănătate", a adăugat Oprescu.

"Şi dacă şi alţi primari se vor implica, chiar dacă nu sunt medici, atunci tot mai mulţi oameni vor fi testaţi gratuit în acest program", a spus, la rândul său, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ministrul a adăugat că vor fi bani pentru tratamentul celor care vor fi depistaţi cu virusul hepatitei C. "Acum nu avem liste de aşteptare la tratamentul cu Interferon. Sunt peste 5.000 de pacienţi în evidenţele CNAS. pentru tratamentul virusului hepatic C", a mai spus Bănicioiu.

Hepatita C, numită şi "ucigaşul tăcut al secolului XX", este o boală infecţioasă care, nepistată la timp, poate duce la cancer al ficatului.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro