Norme Coca 2023 - 2024

Ştim cu toţii că stresul ne poate afecta sănătatea, puţini însă ne putem imagina, cu adevărat, cât de grave pot fi daunele unei vieţi trăite sub presiune. Experimentul unei jurnaliste din Marea Britanie arată, fără perdea, care sunt consecinţele stresului cronic asupra chipului.

Stresul zilnic poate face adevărate ravagii asupra chipului unei persoane. O demonstrează experimentul unei jurnaliste britanice care, îngrijorată de efectele pe care le poate avea stilul său actual de viaţa asupra sănătăţii, a dorit să afle cum va arată peste 10 ani, dacă o va duce în continuare aşa, scrie Daily Mail.

Anna Magee are 45 de ani, este jurnalist cu normă întreagă petnru ziare şi reviste de sănătate naţionale şi trebuie să respecte termenele limită pentru predarea articolelor. În plus, este editor al  site-ul healthista.com. Pentru a face faţă sarcinilor, ea se trezeşte în fiecare zi  în jurul orei 4.30-5.00. În plus, în această perioadă ea îşi renovează bucătăria şi baia, motiv pentru care face duş la sala de sport şi mănâncă, din poală, alimente cumpărate în oraş la ore foarte târzii. Deşi se străduieşte să practice zilnic yoga, Anna se plânge că nu se poate relaxa şi de-abia dacă mai are timp pentru a respira.

Pentru a vede care vor fi consecinţele acestui stil de viaţă, Anna a cerut ajutorul artistei Auriole Prince, pentru a-i realiza o proiecţie în timp, respectiv un portret în funcţie de stilul să de viaţă actual.

 

Auriole Prince este un fost colaborator FBI, care a lucrat împreună cu medicii legişti, ajutând la realizarea portretelor persoanelor dispărute, estimând cum ar arăta acestea după mai mulţi ani de zile. Ea deţine acum site-ul changemyface.com unde persoanele interesate pot afla cum vor arăta feţele lor în viitor, în funcţie de stilul lor de viaţă sau dacă vor renunţa la anumite vicii.

Îmbătrânirea cu 10 ani a chipului Annei a scos la iveală pungi evidente sub ochi şi cearcăne din cauza lipsei de somn, riduri adânci, în special în zona ochilor, obraji căzuţi şi ten deshidratat. În plus, Anna va avea mai multe fire de păr cărunte. Nu este deloc un mit faptul că stresul albeşte părul. Cercetătorii au demonstrat că un nivel crescut de hormoni ai stresului duce la distrugerea celulor stem care conferă culoare firelor de păr.

Alte două portrete îmbătrânite

Pentru a ilustra mai bine impactul stresului asupra aspectului, şi implicit asupra sănătaţii, publicaţia Daily Mail a rugat alţi voluntari să accepte prelucrarea fotografiilor lor de către Auriole Prince.

Printre aceştia se numără şi Olivia. Ea are 26 de ani şi spune că deşi nu fumează în mod curent, stresul o poate face să fumeze şi zece ţigări pe zi. De asemenea, tânăra a mărturisit că îi place să bea vin (roşu şi alb) şi că are tendinţa de da iama în ciocolată şi pizza atunci când este agitată. Pentru a combate stresul ea spune că doarme mult, că atunci când doarme mai puţin de şapte ore pe noapte este foarte morocănoasă a doua zi.

Verdictul lui Prince sună aşa: peste zece ani Olivia va prezenta vase de sânge dilatate la nivelul obrajilor, care vor deveni permanente. De asemenea, dacă va continua să consume alimente fast-food, va avea o faţă mai “pufoasă”. Pielea şi părul îşi vor pierde strălucirea, iar acneea se va datora fluctuaţiilor de insulină, cauzate de dieta deficitară.

Sam are 33 de ani şi recunoaşte că obişnuieşte să-şi spele stresul cu vin şi bere.

Portretul făcut de Prince pune în evidenţă o paloare gri şi apariţia cearcănelor sub ochi şi a unor riduri adânci.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro