Nu mai puțin de 62 de experţi din 20 de state aliate (Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Franţa, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Portugalia România şi USA) şi partenere (Armenia, Azerbaidjan, Elveţia, F.Y.R.O.M., Sebria, Tunisia şi Ukraina) participă la București la seminarul „Grupului NATO întrunit de experţi în Sănătate, Alimentaţie şi Agricultură”, în cadrul Programului de Instruire şi Exerciţii de Managementului Crizelor, pentru perioada 2013-2017.

„Scopul evenimentului este acela de a contribui la dezvoltarea capabilităţilor de planificare civil-militare ale NATO în domeniul sănătăţii, alimentaţiei si agriculturii, în baza direcţiilor stabilite prin Conceptul Stategic NATO din 2010 şi pe baza sarcinilor prevăzute în Declaraţia Summitului NATO de la Lisabona”, anunță Ministerul Sănătații.

România deţine poziţia de co-preşedinte a acestui grup, secretarul de stat Raed Arafat coordonând activitatea grupului în domeniul sănătăţii, alături de co-preşedintele francez al grupului, care gestionează domeniul alimentaţie şi agricultură. Reprezentanţii mass-media au avut voie să participe doar la cuvântul de deschidere al invitaţilor, restul lucrărilor seminarului fiind clasificate, după cum au anunțat oficialii MS.

„România dar şi alte state trebuie să-şi întărească mecanismele de monitorizare a alimentaţiei, astfel încât să se reducă riscul de apariţie a zoonozelor, boli comune animalelor şi oamenilor, care le-ar afecta securitatea şi stabilitatea, a declarat astăzi, la deschiderea conferinșei, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.

El a explicat că zoonozele sunt bolile care se transmit de la animal la om, subliniind că un exemplu în acest sens este boala vacii nebune, el menţionând şi impactul acestei infecţii contagioase calculat în miliarde de lire sterline asupra Marii Britanii. „Se monitorizează alimentaţia, mâncarea pe care o mâncăm în fiecare zi, aşa descoperim ceva care nu este în ordine. Şi nu numai în România, dar şi ţările care au astfel de mecanisme şi care sunt conştiente de astfel de probleme fac o monitorizare continuă şi foarte atentă asupra a ceea ce mănâncă oamenii, pentru a preveni astfel de probleme", a arătat Raed Arafat.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro