Vasilica Dediu, studentă în anul al VI-lea la Medicină Generală la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, a murit duminică, fără ca medicii să poată stabili de ce boală a suferit. Tânăra internată în spital ajunsese la doar 34 de kilograme în câteva săptămâni. Moartea ei a fost anunţată printr-un mesaj postat pe un grup de Facebook care avea rolul de a o ajuta pe „Lica”.

 „Într-o zi cu soare, cu miros de primăvară şi înconjurată de cele mai frumoase flori... Lica a decis să ne vegheze de acolo de sus... Este o lecţie de viaţă pentru noi toţi... Dumnezeu să te odihnească în pace, suflet drag şi frumos!”, este mesajul postat, duminică, pe pagina de Facebook „Ajutati-o Pe Dediu Vasilica”.

Pe lângă mesajele de condoleanţe de pe pagina de Facebook, membrii şi vizitatorii grupului au cerut studenţilor la Medicină din Galaţi, colegilor ei de grupă, să se lupte pentru a afla de ce tânăra s-a stins atât de repede.
„Speram să se întâmple o minune, dar ea a ales să plece... Voi, colegii care v-aţi ocupat de ea şi o veţi conduce pe ultimul drum, aveţi datoria să aflaţi măcar ce a fost cu ea, jurământul pe care-l veţi depune vă obligă”, scrie un membru al comunităţii.
Povestea tristă a Vasilicăi Dediu
Anul trecut, în luna octombrie, Lica, aşa cum o alintau colegii, a fost internată pentru simple dureri abdominale şi o stare generală alterată. Colegii, dar mai ales ea, sperau ca după rezolvarea acestor probleme să se întoarcă la viaţa normală. Din păcate, nu a fost aşa. După o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea lichidului de ascită, după o boală peritoneală pelvină, tânăra a început să se simtă din ce în ce mai rău. Astfel, cantitatea de lichid de ascită din abdomen a crescut, iar starea generală a studentei să fie din ce în ce mai alterată, după această intervenţie medicală care a avut loc la Spitalul Judeţean din Galaţi.
Apoi, a fost transferată la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, unde a fost suspectată de mai multe boli: colagenoză, boala Crohn, boala Wilson, tuberculoză intestinală, dar niciuna dintre acestea nu a fost confirmată. După alte trei săptămâni de internare, doctorii din Iaşi au decis că acest caz este peste puterile lor şi au transferat-o la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Bucureşti, pentru că, între timp, tânăra căpătase şi o infecţie cu Clostrydium.
Două săptămâni a stat aici, după care Vasilica a fost transferată din nou, de data asta la Spitalul  Fundeni din Bucureşti, unde medicii sperau să se dumirească în legătură cu boala de care suferă Lica. Din păcate, starea ei de sănătate s-a alterat rapid de la o zi la alta, de la 50 de kilograme, ajungând în două luni la 37 de kilograme.
Campanie pentru Lica
La sfârşitul lunii ianuarie, colegii Vasilicăi, studenţi în anul al VI-lea la Medicină Generală, la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, au pornit o campanie umanitară menită să o ajute pe fată. „Căutăm medici specialişti din ţară sau din afara ţării care să preia cazul şi să stabilească un diagnostic cert şi să înceapă un tratament adecvat!”, spunea atunci Ramona Cazan, colegă de facultate cu Lica.
Pe 4 februarie, tânăra a fost operată de medicul Irinel popescu de la Spitalul Fundeni din Capitală. Medicii au anunţat familia că operaţia a decurs bine, dar că Lica va mai rămâne câteva zile internată în spital. După operaţie, medicii au reuşit să pună şi un prim diagnostic: „Este vorba despre ocluzie intestinală, diagnostic pe care noi îl bănuiam deja, încă de ieri. Dincolo de orice alt diagnostic, această ocluzie intestinală apare de regulă la pacienţii operaţi”, le-a spus membrilor familiei doctorul Irinel Popescu.
Medicii avertizau încă de atunci că greul pentru tânăra studentă nu a trecut. „Vom vedea dacă mai există şi o altă boală de fond care să explice evoluţia negativă din ultimele 3-4 luni. După ce se va vindeca, va trebui să evaluăm din nou starea ei de sănătate”, mai spunea atunci medicul Irinel Popescu.
Semne înşelătoare
Câteva săptămâni, fata s-a simţit mai bine, fiind transferată la Spitalul „Bagdasar Arseni”, tot din Capitală. Pe 24 februarie, tânăra a început din nou să se simtă rău. În aceeaşi zi, Lica a intrat în comă.
„Mi-a zis că nu mai poate să lupte. De simţit, se simţea mai bine pentru că mânca supă, mergea încet şi chiar vorbea, însă psihic era demoralizată. Îşi dorea cu ardoare să ajungă în Turcia, să-şi facă nişte analize amănunţite. Să vadă ce are! Şi, părerea mea este că ar fi avut şanse, sigur îi făceau şi un tomograf”, povesteşte Ana-Maria, una dintre prietenele din liceu.
Lovitura şi mai grea a venit chiar de la medicul care avea grijă de tânără: „Doctorul a zis în felul următor: comă profundă, scor Glasgow 4-5, ventilată mecanic pentru aparatul respirator, tensiunea s-a prăbuşit şi acum este menţinută tot de aparate. S-a ajuns aici, cel mai probabil, din cauza malnutriţiei şi a suferinţei din aceste luni, nicidecum nu se pune problema unei malformaţii, aşa cum se vehicula. Lica are tratament cu antibiotice şi pentru nutriţie. I-a fost scos tubul de drenaj şi el, în calitate de medic, nu da nicio speranţă. A avut leziuni cerebrale şi nu poate fi transportată”, spunea atunci cu lacrimi în ochi Ana-Maria, o bună prietenă de-a Vasilicăi Dediu, a cărei moarte a fost anunţată duminică, 8 Martie.
 
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro