Ministerul Educaţiei îi ţine în formă pe studenţi fiindcă îi pune pe drumuri. Chiar dacă prin lege beneficiază de asigurări de sănătate, ei trebuie să facă dovada că urmează cursuri la zi pentru a fi primiţi în spitalele de stat. De vină este Ministerul Educaţiei care, deşi şi-a asumat redactarea unei liste cu numele acestor studenţi, întârzie în respectarea promisiunii. Aşa că odată cu folosirea la scară largă a cardului de sănătate şi a sistemului informatic, asemenea potenţiali pacienţi riscă să nu fie trataţi la timp.

 

Radu Roșu are 21 de ani şi este student în anul II la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi nu figurează în baza naţională a celor care au asigurări de sănătate.

„Am intrat pe cnas.ro, mi-am introdus CNP-ul şi răspunsul pe care mi l-au dat ei a fost că persoana nu este asigurată şi nu are card emis. Am fost la secretariat să-mi scot o adeverinţă pentru sănătate, după vreo două săptămâni mi-a aprobat-o decanul”, povestește el.

Documentul trebuie predat apoi medicului de familie sau Casei de Asigurări de care aparţine studentul. Altfel, doctorii nu îi primesc pe tineri. Multă alergătură pentru ceva garantat de lege.

După vârsta de 18 ani, o persoană păstrează calitatea de asigurat dacă obţine venituri sau dacă urmează cursurile de studiu la zi şi nu obţine venituri din altă sursă”, spune Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS.

Fără o listă oficială trimisă de Ministerul Educaţiei, cei 500.000 de studenţi se bazează doar pe ajutorul medicilor de familie. La începutul fiecărui an universitar, unii dintre doctori mai solicită încă adeverinţe de student în baza cărora pot dovedi calitatea de asigurat.

Tot pe baza ei se emite şi cardul de sănătate pentru studenţi.

În vacanţa de vară, Ministerul Educaţiei are timp să redacteze lista cu toţi studenţii pentru ca din toamnă tinerii să fie scutiţi de alergătură. 

 

Sursa

 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro