Un student la Medicina il critica dur pe Victor Ponta pentru propunerea sa de „legalizare a spagii”. Tanarul sustine ca este „incredibil” ca politica de stat a „premierului nostru este legalizarea spagii!”.

„Am criticat pacientii in articolul precedent, dar sa nu credeti ca noi, studentii la medicina, suntem straini de lucrurile imorale pe care UNII medici le fac. Nu! Suntem constienti de raul pe care unii il fac si de prejudiciile de imagine pe care le aduc meseriei. Dar credeti-ne ca majoritatea dorim un sistem corect si moral. Suntem pregatiti pentru asta, avem principii si dorim sa facem bine, dar daca nu suntem respectati de catre cetatenii pentru care ne sacrificam (la propriu ne sacrificam ani buni din viata pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie), atunci plecam.

Legalizam plicul si ne convine!

Incredibil. Politica de stat a premierului nostru este legalizarea spagii! Adevarul este ca nici n-ar trebui sa ne mire atata timp cat este cercetat pentru coruptie. Nu aveam asteptari de la el, dar ceea ce m-a deranjat a fost reactia unor medici care au spus ca accepta acest compromis. Serios? Cum poti sa spui ca esti de acord cu asta? Guvernul a gasit o solutie simpla: nu vrem sa le dam mai multi bani medicilor din buget, dar ce ar fi sa ii plateasca pacienti din buzunarul lor si sa facem sa fie si legal !?

Eu, ca viitor medic ma simt jignit de aceasta politica de guvernare s ar trebui ca toti sa va simtiti.

Daca tu ca pacient nu te simti jignit de propunerea alesilor tai si nu te revolti acum, atunci ai o problema!

Vreau sa imi exprim nemultumirea fata de atitudinea unor medici. Ati vazut vreun cap al spitalelor, vreun profesor universitar (sau macar conferentiar) sa ia atitudine publica fata de mizeria in care se afla sistemul? Eu n-am vazut. Poate se tem de consecintele unei declaratii publice sau poate ca nu le pasa. De ce? Pentru ca multora le convine cum functioneaza lucrurile acum.

Unii s-au instalat frumos pe pozitii inalte si sunt sefi peste spitale. Si ei poarta vina distrugerii sistemului de sanatate, nu doar politicienii.

In mare, tot ei sunt cei care va cer bani sau care au impus in spitale un sistem de culegere organizata a spagii (exista asa ceva). Multi se ascund mereu in spatele frazei: „am muncit atatia ani sa ajung aici, sunt doctor in medicina si acum sunt suspectat de …” cand cineva incearca sa ii arate cu degetul. Dar daca li se verifica lucrarile de doctorat atunci apare cuvantul plagiat in prim plan. Asa a functionat sistemul, asa functioneaza si asa ajung unii mari doctori in medicina. Vreau sa nu fiu inteles gresit. Nu toti sunt asa! Sunt spitale in care nimeni nici un alt doctor este „lasat” sa faca nimic in afara de „seful”. Multi isi trateaza personalul ca pe proprii sclavi, rezidentii sunt lasati sa se plafoneze (sunt ignorati, nu se doreste pregatirea lor de frica pentru ca fiecare pacient pierdut pentru unii reprezinta bani pierduti). Aici si pacientii gresesc pentru ca toti merg la acei mari doctori despre care au auzit, accepta compromisuri si ii fac si mai mari apoi. Trebuie sa intelegem ca daca te-ai pregatit si ai ajuns pe o pozitie nu inseamna ca uitand complet de moralitate si facand tot felul e lucruri ilegale trebuie sa ramai acolo doar pentru ca ai invatat pe branci acum 20-30 ani.

Sa criticam si sa emitem pareri este usor. Doctorii sunt mai injurati decat fotbalistii pe stadion. Sunt numiti criminali, hoti, spagari, etc. Toti pusi in aceeasi oala. Va rog sa puneti mana pe niste carti de medicina (si apoi sa faceti afirmatii de genul: “toti trebuie sa invatam, nu doar medicii”), sa urmariti cu atentie cat de mult lucreaza un medic obisnuit, sa va informati la cate conferinte (de educatie medicala continua) trebuie sa participe un medic intr-un an (obligatoriu, nu mai vorbim de cele pentru calificarea in anumite supraspecializari) si cat costa acestea (bani platiti de fiecare medic), sa aruncati o privire in ce conditii se lucreaza, sa munciti voi doar pentru ca medicina este o vacatie (si apoi sa emiteti opinii de genul: „Nu va mai plangeti atata pentru ca stiati in ce va bagati. Medicina nu e pentru a castiga bani. E o vocatie”). Nu va mai varsati nervii pe medici atunci cand considerati ca este cazul. Ganditi de doua ori inainte. Daca medicul va pune sa va cumparati materiale pentru operatie nu inseamna ca le-a luat el acasa pe cele din spital. Statul nu ofera suficiente materiale. Daca medicul va face sa asteptati la urgente nu este pentru ca isi bea cafeaua in acel timp. E pentru ca personalul este insuficient si pacientii sunt multi, sarcinile unui medic in spital sunt si mai multe. Daca trebuie sa va cumparati medicamente, nu e pentru ca medicul fura algocalminul din spital. Nu va mai varsati frustrarile pe medici. Daca spuneti ca unul va cere bani pentru a va baga in seama, nu alimentati caracterele imorale. Sunt si alti medici pe lumea asta la care puteti apela (si care stiu sa fie oameni). Daca nu este o procedura cu adevarat complicata s-ar putea ca acel medic spagar (pe bune) sa nu fie singurul capabil sa va rezolve problema. Cautati altul, vorbiti-i frumos, rezolvati-va problemele si apoi demascati-l pe cel corupt. Am vazut multe povesti ale pacientilor despre medici care conditioneaza actul medical, dar nici un nume de doctor sau de spital unde s-a intamplat asta.

Faceti totul public. Doar asa putem scapa de cei care pateaza demnitate meseriei de medic.

Asta daca va pasa catusi de putin si doriti sa schimbati lucrurile in bine. Va convine sau nu, pacientii au o parte din vina pentru care unii medici s-au obisnuit sa ceara bani. Pentru ca ofera.

Parerea mea este ca oricum s-ar schimba sistemul, ei se vor comporta tot asa. Nu tine numai de salariu, ci de mentalitate. Mentalitatile schimba lucrurile. Daca vreti sa schimbati sistemul trebuie sa va bazati pe doctorii tineri. Mizeriile din sistem inca nu le-au afectat gandirea si nu si-au pierdut moralitatea si demnitatea. Ei pot fi o solutie pentru reabilitarea sistemului. Dar pentru asta trebuie sa ii respectati, sa le oferiti un salariu (suficient cat sa isi permita sa traiasca linistit si sa se concentreze pe munca, sa se poata forma eficient) si conditii de munca decente. Daca populatia vrea acelasi lucru, guvernul nu poate sa-l refuze. Altfel, tinerii pleaca (fiindca este o solutie foarte eleganta si facila) si ramaneti ori cu incompetenti (pentru ca multumita unor facultati exista si din aia), ori cu dinozaurii are au mancat sistemul si au transformat spitalele in proprietatea lor. Puneti in balanta lucrurile!”, afirma Ionut pe blogdemedicinisti.ro.

Sursa: nasul.tv
  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro