Ministerul Sănătăţii este instituţia medicală în care românii au cea mai mică încredere, arată studiul Confido, lansat vineri de Institutul Aspen România. La polul opus în topul încrederii se numără SMURD (83%), spitalele private (74%) şi serviciile de ambulanţă (60%). Aceeaşi cercetare arată că românii au oferit în ultimele luni şpagă personalului medical care, în opinia lor, ar trebui remunerat în funcţie de evaluările pacienţilor.

asistenta-medicala

Spre exemplu, cuocazia ultimei vizite făcute la medic, 38% din români au oferit recompense financiare medicilor specialişti care i-au consultat, în timp ce 23% din pacienţi au apelat la stimulente financiare în cazul marii chirurgii.
Pe de altă parte, aproape 70% din românii chestionaţi în cadrul cercetării susţin că au oferit sume de bani sau cadouri pentru a beneficia de mai multă atenţia din partea cadrelor medicale. Concret, 84% din respondenţi au explicat că gestul lor a vizat instituţiile publice de sănătate, doar 5% menţionând şi instituţiile private.
Valoarea medie a stimulentelor financiare oferită cu ocazia ultimei vizite la medic este de 337 de lei, arată studiul. Cel mai frecvent au fost recompensate asistentele medicale, mai susţin respondenţii, ele fiind urmate de medicii chirurgi şi de infirmieri.
De asemenea, studiul Confido arată că din punctul de vedere al pacienţilor, medicii ar trebui remuneraţi în funcţie de evaluările făcute de beneficiarii actului medical şi anume bolnavii. Mai exact, „70% dintre români sunt de părere că atât medicii activând în sistemul public, cât şi în cel privat, ar trebui remuneraţi ţinându-se cont de evaluările făcute de către pacienţi”, notează studiul.
SANITAS: Studiul este real. Vrem salarii decente!
Situaţia privind procentul celor aproape 70% dintre români care susţin că au fost nevoiţi să dea bani sau cadouri personalului medical este, din păcate, reală, au declarat vineri reprezentanţii Sanitas, potrivit cărora angajaţii din Sănătate ar prefera să aibă „salarii corecte”.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, recunoaşte că situaţia prezentată în studiul Confido este reală şi precizează că aceasta are cauze multiple: salariile foarte mici din sistem, condiţiile de muncă nesatisfăcătoare şi faptul că, de multe ori, pacienţii apelează la mici „atenţii” pentru că „vor să se revanşeze şi aşa înţeleg ei să o facă”.
„Am prefera să avem salarii corecte pentru munca prestată, condiţii de muncă mai bune, pacienţii să aibă acces la tratament, medicamente, mâncare şi condiţii mai bune, astfel încât, în cel mai scurt timp, să transformăm aceste atenţii în scrisori de mulţumire sau în, cel mult, un buchet de flori”, a adăugat Sepi.
80 de lei - suma achitată de români la farmacie 
Cercetarea arată că românii au achitat în medie 80 de lei pe medicamentele achiziţionate la ultima vizită în farmacie, cei mai mulţi cumpărând medicamente fără prescripţie. În acelaşi timp, medicamentele care se eliberează pe bază de reţeta au fost cumpărate de doar 52 % din membrii populaţiei.
Potrivit specialiştilor, 25% din cei care au intrat în farmacie au cumpărat produse parafarmaceutice şi de igienă personală.
„Suplimentele nutritive au fost achiziţionate de 21 % dintre români, în timp ce 16% dintre aceştia au optat pentru produse dermato-cosmetice”, informează studiul, conform căruia dintre cei care au achiziţionat medicamente compensate în ultimul trimestru, doar 6 % au afirmat că medicamentele au fost compensate integral, restul de 94 % declarând că au achitat sume de bani pentru a putea beneficia de tratament.
„Contribuţia personală a fost percepută ca fiind foarte mare de către 44 % dintre aceştia, doar 23 % afirmând că valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scăzut”, se arată în document.
În opinia respondenţilor, compensarea ar trebui să se stabilească în funcţie de preţul medicamentului, eficacitatea tratamentului fiind cel de-al doilea criteriu adus în discuţie de către 29 % dintre aceştia.
Românii, dispuşi să achite o contribuţie mai mare la sănătate 
Deşi 84% dintre români susţin că sistemul public ar trebui să asigure accesul tuturor pacienţilor la medicamente ieftine, 76% spun că şi accesul la medicamente scumpe trebuie suportat tot de stat.
Mai exact, cercetarea arată că românii ar fi dispuşi să achite o contribuţie mai mare la sănătate dacă asta s-ar traduce în tratamente noi şi mai eficiente, cu efecte adverse reduse. „52% dintre români consideră că introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui să fie condiţionata de oferirea lor gratuită de către producator pe o perioadă de până la un an”, se mai arată în studiu.
În acelaşi timp, 56% din respondenţi consideră că statul ar trebui să plătească producătorului pentru medicamentele compensate doar în momentul în care pastilele îşi arată eficacitatea.
Bănicioiu: Pacienţii ar putea avea acces la noile medicamente compensate
Prezent la evenimentul de lansare al studiului, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a explicat că procedurile privind noua listă de compensate şi gratuite ar putea fi finalizate în 2014, astfel încât pacienţii să poată avea acces la noile terapii încă din acest an.
„Anul 2014 trebuie să fie punct final pentru toate procedurile privind noua listă de compensate şi gratuite. Asta înseamnă să avem un mecanism complet, final, care să asigure accesul la molecule noi pe piaţa românească. Cred că împreună putem ajunge la o formulă foarte bună, îmi doresc ca acest mecanism pentru accedere pe piaţă şi, mai ales, pe piaţa de compensate să fie terminat într-un timp cât mai scurt. Îmi doresc ca anul 2014 să fie un punct final al acestor dezbateri. Indiferent dacă la iarnă sau anul viitor vor fi alţi miniştri ai Sănătăţii, important este ca împreună să lăsăm un mecanism care să fie predictibil, să permită un accees continuu, să fie sustenabil şi să aibă efecte terapeutice scontate pentru pacienţi”, a precizat Bănicioiu, citat de Mediafax.
Bănicioiu a precizat că, pentru realizarea noi liste de compensate şi gratuite şi introducerea moleculelor noi, va lucra împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM). „Soluţia cea mai bună este ANM, care se ocupă de la certificare şi cred că poate şi încheia procesul respectiv, având în vedere că are şi expertiza, dar şi posibilitatea de a funcţiona, şi oamenii”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Oana Cuzino, în topul încrederii la români 
Studiul Confido a plasat-o pe Oana Cuzino în topul încrederii la români atunci când vine vorba de încrederea în personalităţile publice aparţinând domeniului medical. Locurile 2 şi 3 sunt ocupate în continuare de Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi şi Prof. Dr. Constantin Ionescu Târgovişte, cu un procent de 21%, respectiv 7 %. Următoarele poziţii ale clasamentului sunt ocupate de Dr. Dana Jianu (4,5 %), Dr. Simona Tivadar (4,3%) şi Conf. Dr. Lygia Alexandrescu (3,1%).
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro