Norme Coca 2023 - 2024
Bărbaţii cu un nivel crescut de testosteron sunt mai predispuşi să se orienteze mai mult decât ceilalţi spre consumul de mâncarea condimentată, susţine un grup de specialişti francezi înr-un studiu care va fi publicat în revista de ştiinţă „Physiology and Behavior”, potrivit AFP.

Cercetarea echipei de specialişti francezi s-a efectuat sub forma unei sesiuni de degustare de alimente în oraşul Grenoble. La acest eveniment au luat parte 114 bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 44 de ani.
Astfel, după ce li s-au prelevat probe de salivă pentru măsurarea nivelului de testosteron, participanţii au fost puşi să noteze, pe o scară de la 1 la 4, gustul produselor condimentate şi sărate, potrivit AFP.
Ulterior, li s-au oferit o farfurie cu piure şi 50 de doze de sos picant Tabasco şi 80 de doze de sare. Bărbaţii au adăugat cele două ingrediente în măsura pe care au considerat-o potrivită şi apoi au caracterizat felul de mâncare.
Analizarea datelor a pus în evidenţă existenţa unei legături între nivelul de testosteron şi numărul dozelor de piper folosite, lucru care nu a fost valabil şi în privinţa sării.
De asemenea, s-a observat o relaţie între nivelul de testosteron şi preferinţa pentru alimentele picante.
„Aceste rezultate sunt în concordanţă cu cele ale multor altor studii conform cărora este o legătură între testosteron şi asumarea de riscuri financiare, sexuale şi comportamentale, în acest caz fiind vorba despre riscuri de ordin gustativ”, a afirmat unul dintre coautorii studiului, Laurent Begue, profesor de psihologie socială la Universitatea din Grenoble.
Testosteronul, subiect a peste 85.000 de publicaţii ştiinţifice, a fost descris de profesorul american James Dabbs drept hormonul „eroilor, răufăcătorilor şi amanţilor”, a precizat Begue.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro