Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în cursul lunii august, 13 produse tip borș la plic din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
Au fost analizate următoarele branduri cu sortimentele aferente:
Marca Vegeta ce aparține grupului Podravka, cu următoarele produse: Borș original, Borș cu legume, Borș cu verdețuri, Borș cu smântână.
Marca DELIK’AT ce aparține grupului Unilever, cu următoarele produse: Borș original, Borș cu legume, Borș cu verdețuri, Borș cu smântână.
Marca Maggi ce aparține grupului Nestle, cu următoarele produse: Borș cu legume, Cub – Borș cu legume.
Marca Fuchs ce aparține producătorului Fuchs Condimente Ro SRL, cu produsul Borș.
Marca Dora ce aparține producătorului Compania Indiilor Orientale Prod SRL, cu produsul Borș.
Marca Fine Life ce este distribuită de Metro Cash&Carry SRL, cu produsul Borș.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către Conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:
Ingredientele regăsite în compoziția produselor tip borș analizate sunt următoarele: acid citric, acid lactic, monoglutamat de sodiu, lactat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, ascorbil palmitat, alfa tocoferol, caramel, riboflavină, ulei de palmier, ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de rapiță, lactoză, maltodextrină, tărâțe de grâu, făina de grâu, făina de porumb, făină de secară, zahăr, sare, amidon din porumb, amidon din cartofi, arome, țelină deshidratată, ceapă deshidratată, frunze de pătrunjel deshidratate, mărar deshidratat, praz deshidratat, morcov deshidratat, rădăcină de leuștean, leuștean, ardei gras roșu, păstârnac, semințe de țelină, extract de leuștean, zer, lapte degresat, lapte praf degresat, smântână pudră, extract de rozmarin, drojdie deshidratată, tumeric, curcumă.
Dintre ingredientele menționate mai sus, cele mai utilizate sunt:
Ingredientele produselor alimentare trebuie menționate în ordinea descrescătoare a cantității lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză a primelor 3 ingrediente prezente pe etichetă (ingredientele aflate în cantitatea cea mai mare) și au reieșit următoarele:
La 38% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de sare. De asemenea, în acelasi procent (38%) se regăsesc acidul citric – acidul lactic. În proporție de câte 8% la produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de maltodextrină, lactoză și zer.
Cele cinci produse analizate la care sarea este primul ingredient se regăsesc în topul de mai jos.
Top 5 produse tip borș după cantitatea de sare la 100 grame produs:
1. Delikat Borș cu verdețuri – 44 grame sare la 100 grame produs;
2. Delikat Borș cu legume – 42 grame sare la 100 grame produs;
3. Vegeta Borș cu legume – 40,2 grame sare la 100 grame produs;
4. Vegeta Borș cu verdețuri – 37,75 grame de sare la 100 grame produs;
5. Maggi Borș cu legume – 31,1 grame de sare la 100 grame produs.
La 30% dintre produsele analizate, al doilea ingredient este reprezentat de acidul citric – acidul lactic. In proporție de câte 23%, al doilea ingredient este reprezentat de către amidonul din porumb, respectiv maltodextrină. De asemenea, în proporție de câte 8%, al doilea ingredient este reprezentat de către zahăr, făină de grâu și monoglutamat de sodiu.
Următoarele cinci produse au un conținut ridicat de glucide/carbohidrați, iar după cantitatea de zahăr adăugat se poate realiza următorul top:
Top 5 produse tip borș după cantitatea de zahăr adăugat la 100 grame produs:
1. Vegeta Borș cu smântână – 61 grame glucide, din care 31 grame zahăr la 100 grame produs;
2. Vegeta Borș original și Delikat Borș cu smântână – 32 grame glucide, din care 17 grame zahăr la 100 grame produs, respectiv 28 grame glucide, din care 17 grame zahăr la 100 grame produs;
3. Delikat Borș cu legume și Delikat Borș cu verdețuri – 23 grame glucide, din care 16 grame zahăr la 100 grame produs, respectiv 28 grame glucide, din care 16 grame zahăr la 100 grame produs;.
4. Vegeta Borș cu legume – 26 grame glucide, din care 15 grame zahăr la 100 grame produs;
5. Maggi Borș cu legume – 38,8 grame glucide, din care 11 grame zahăr la 100 grame produs.
În proporție de câte 15%, al treilea ingredient este reprezentat de către zahăr, făină de grâu, ulei de palmier și acid citric – acid lactic, iar în proporție de câte 8%, al treilea ingredient este reprezentat de către monoglutamat de sodiu, tărâțe de grâu, lactat de calciu, sare și amidon.
În cele 13 de produse analizate s-au identificat 9 aditivi alimentari, după cum urmează:
Mențiunea „fără conservanți” de pe fața vizibilă a ambalajului de la cele 4 sortimente de borș Vegeta induce în eroare consumatorii prin faptul că se creează impresia că acest tip de borș nu ar conține aditivi alimentari. În realitate, în acest produs există șase tipuri de aditivi alimentari (monoglutamatul de sodiu, acid citric, acid lactic, lactat de calciu, caramel simplu și riboflavină).
Mențiunile: „cu tărâțe, cu porumb și fără conservanți” evidențiate pe ambalajul celor 4 sortimente de borș Delikat, induc de asemenea în eroare consumatorii, deoarece le creează impresia că aceste produse au un conținut ridicat de tărâțe și făină de porumb și nu conțin aditivi alimentari. În realitate, în cele 4 sortimente de borș marca Delikat, cantitatea de tărâțe variază între 1% și 5%, iar cantitatea de făină de porumb este de 0,1%, în timp ce aditivii alimentari sunt în număr de șapte (monoglutamat de sodiu, acid citric, acid lactic, lactat de calciu, riboflavină, ascorbil de palmitat, alfa tocoferol).
Date fiind cele de mai sus, o alternativă sănătoasă la borșul la plic o constituie borșul tradițional care poate fi preparat în casă de fiecare dintre noi prin folosirea următoarelor ingrediente: 5l apă, 500 g tărâțe de grâu, 100 g pâine neagră (fără aditivi alimentari), 3 linguri făină de porumb (mălai) și leuștean. Prepararea acestuia se face în două etape:
În cazul în care nu aveți timp și disponibilitate pentru reteța de mai sus, vă recomandăm folosirea borșului comercializat la sticlă.
Borșul tradițional are următoarele efecte curative:
- Adjuvant în tratarea cancerului de colon și a tuberculozei;
- Scade tensiunea arterială;
- Reduce colesterolul;
- Previne tromboza și infarctul miocardic;
- Tratatează insomnia, durerile de cap, mahmureala, oboseala cronică, dischineziile biliare, bolile respiratorii cronice;
- Detoxifică organismul;
- Calmează durerile de ficat și de bilă.
„Borșul la plic este un produs lipsit de nutrienți valoroși, în timp ce borșul tradițional este un aliment probiotic ce conține fermenți care reglează microflora intestinală, bogat în vitamine din complexul B ( B1, B2, B6 și B12), vitamina C și PP, în minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan și iod), calciu și oligoelemente cum ar fi zincul sau seleniul. Borșul tradițional este un condiment ușor de preparat, necostisitor și benefic pentru organism prin proprietățile sale curative. Din păcate, marii procesatori de alimente au „stricat” și acest aliment tradițional. Reclama acestora nu are un rol informativ, ci doar unul înșelător. Consumatorii trebuie ajutați să revină la obiceiurile alimentare sănătoase.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.
Studiul privind calitatea condimentelor tip borș la plic face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. Prin această campanie, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.