Norme Coca 2023 - 2024

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard, din Statele Unite ale Americii, propune o noua explicatie pentru faptul ca bebelusii se trezesc frecvent in timpul noptii. 


De cele mai multe ori, noii parinti trebuie sa-si ajusteze ritmul circadian in functie de capriciile bebelusilor. Cei mici se trezesc de mai multe ori in fiecare noapte, plang si nu se culca la loc pana nu sunt hraniti. Cercetatorii de la Universitatea Harvard, din Statele Unite, au vrut sa afle motivul pentru care copii au un somn atat de neregulat si de ce mananca atat de des in timpul noptii, relateaza The Independent. 

Profesorul David Haig, cel care realizat studiul, este convins ca cei mici nu se trezesc de foame, ci au un scop mult mai important pentru care o fac. Biologul spune ca nou-nascutii incearca sa-si creasca sansele de supravietuire prin impiedecarea parintilor sa procreeze din nou. Haig a observat ca, atunci cand se apropie de varsta de 18 luni, bebelusii incep sa se trezeasca mai des, chiar si atunci cand nu le e foame.Comportamentul este mai evident in cazul celor care sunt hraniti exclusiv la san. 

Cercetatorii spun ca aceasta reactie a nou-nascutilor este menita sa prelungeasca, pe cat posibil, amenoreea de lactatie a mamelor, absenta menstruatiei pe perioada alaptarii. "Perioadele scurte intre nasteri sunt asociate cu mortalitatea infantila, in special in mediile caracterizate de lipsa resurselor si de numeroase boli infectioase", spune Haig. "in schimb, alaptarea frecventa si intensa, in special noaptea, e asociata cu o infertilitate prelungita", adauga el. 

Biologul spune ca bebelusii primesc suficient lapte, chiar si daca dorm pe tot parcursul noptii, asa ca trebuie sa existe alt motiv pentru care cei mici se trezesc si cer sa fie hraniti. "Cred ca fac acest lucru pentru a amana o noua nastere", spune David Haig. "Selectia naturala a pastrat acest comportament, care suprima functiile ovariene, pentru ca bebelusii sa beneficiaze de perioada mai lunga dintre nasteri", mai spune cercetatorul.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro