Mai mult de jumătate dintre români, 52%, consideră că medicamente noi de pe lista de compensate ar trebui oferite gratuit de către producător pe o perioadă de până la un an, arată un studiu CONFIDO, realizat de Exact Cercetare si Consultantă, în colaborare cu Link Resource, la initiativa Institutului Aspen România si prezentat presei cu ocazia celei de-a treia editii a Bucharest Forum/Healthcare.

Potrivit studiului, dintre cei care au achizitionat medicamente compensate în ultimul trimestru, doar 6% au afirmat că medicamentele au fost compensate integral, restul declarând că au plătit pentru a putea beneficia de tratament.

Contributia personală a fost percepută ca fiind foarte mare de către 44% dintre acestia, doar 23% afirmând că valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scăzut. Respondentii au declarat în procent de 54% că nivelul valorii decontate de către Casa Natională de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele compensate ar trebui să se stabilească în functie de pretul medicamentului, eficacitatea tratamentului fiind cel de-al doilea criteriu adus în discutie de către 29% dintre acestia.

Pacientii sunt de părere că sistemul public de sănătate trebuie să asigure accesul tuturor pacientilor atât la medicamente ieftine (84%), cât si scumpe (76%), arată studiul.

 

Astfel, 58% îsi declară deschiderea în a achita o contributie personală mai mare, dacă acest lucru le-ar permite primirea unui tratament nou, mai eficient si cu efecte adverse reduse.

 

În plus, 56% dintre respondenti sunt de părere că plata medicamentelor compensate de către sistemul public de asigurări de sănătate către producători trebuie făcută numai în momentul în care tratamentul îsi demonstrează efectul terapeutic.

 

Cu ocazia ultimei vizite făcute în farmacie, 78% dintre români au achizitionat medicamente eliberate fără retetă, în timp ce medicamentele care se eliberează pe bază de reteta au fost cumpărate de doar 52 % din membrii populatiei. Nevoia de produse parafarmaceutice si de igienă personală a reprezentat pentru 25% si, respectiv, 24% dintre respondenti motivul pentru care acestia au intrat în farmacie. Suplimentele nutritive au fost achizitionate de 21% dintre români, în timp ce 16% au optat pentru produse dermato-cosmetice, mai arată studiul.

 

Studiul a inclus persoane cu vârste cuprinse între 18 si 70 de ani, rezidente în mediul urban. Volumul esantionului a fost de 1.161 respondenti, care au răspuns la chestionarul Exact Cercetare si Consultantă, administrat pe internet. Respondentii au fost selectati aleatoriu din panelul Exact Cercetare si Consultantă, care contine 25.000 de respondenti. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 20 — 31 martie 2014.

 

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)
Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro