Norme Coca 2023 - 2024

Peste 20 % dintre români (21,3%) cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic "Obezitatea în România", dat publicității vineri, într-o conferință de presă.

"Prevalența supragreutății este de 31,1% și cea a obezității 21,3%. Dacă adunăm aceste procente, vedem clar că o peste 50 % din populația noastră este are o greutate crescută", a declarat conf. univ. dr. Gabriela Roman, președintele Asociației Române pentru Studiul Obezității.

Conform cercetării, rata obezității crește o dată cu vârsta. Astfel că la adulții de până la 39 de ani obezitatea este prezentă la 9,9% dintre aceștia, procentul crește la 30,1% la grupa de vârstă 40 — 59 de ani și ajunge la 41,6 % la persoanele peste 60 de ani.

Studiul relevă că rata cea mai mare a obezității se înregistrează în Moldova, unde procentul este de 23,8%, urmată de Oltenia și Muntenia, unde prevalența obezității este de 21,3% și apoi de Banat, Crișana și Transilvania, unde procentul obezității este 18,8%.

În ceea ce privește rata supraponderii, tot în Moldova este și procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate — 33,4 %, media pe țară fiind de 31,1%.

În Banat, Crișana și Transilvania prevalența supragreutății este de 28%, în timp ce în Oltenia și Muntenia este de 32,2%.

"Cei din zona rurală au o prevalență mai crescută asupra obezității și greutății și nu ne așteptam la acest lucru", a explicat conf. univ. dr. Gabriela Roman.

Medicii recomandă persoanelor cu probleme de greutate să discute cu medicul de familie și să consume alimente bazate pe uleiuri vegetale, să consume porții moderate și să facă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi.

Studiul a fost demarat în vara lui 2014 de o echipă de opt investigatori români, medici cu specialitate de diabet, nutriție și boli metabolice.

Cercetarea a inclus un eșantion de aproximativ 2.100 de persoane adulte din opt centre regionale — Bihor, București, Cluj, Galați, Gorj, Iași, Suceava, Timiș. Eșantionul analizat în studiu a fost reprezentativ statistic pentru populația adultă din România.

AGERPRES/(A, AS — autor: Florentina Ștefănescu, editor: )

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro