Riscul de a contacta hepatita C pe cale sexuală este mai mare decât se credea până în prezent, alte canale de transmitere a acestei boli fiind transfuziile de sânge sau folosirea unei seringi utilizate anterior de o presoane infectată, se arată într-un studiu întocmit de cercetători elveţieni de la Spitalul Universitar din Zurich şi citat luni de agenţia EFE.

Studiul s-a realizat prin evaluarea unor pacienţi infectaţi cu virusul HIV, întrucât aceştia sunt nevoiţi să efectueze investigaţii medicale periodice. Astfel, s-a descoperit că pacienţii care au virusul HIV şi al căror partener de viaţă este infectat atât cu acest virus, cât şi cu cel al hepatitei C prezintă un risc de două până la trei ori mai mare de a-l contacta pe acesta din urmă decât alte persoane seropozitive.

Odată se credea că hepatita C se transmite numai prin contact sanguin, dar ulterior s-a descoperit că tot mai mulţi pacienţi homosexuali purtători ai virusului HIV contactează boala. Dar acest studiu arată că riscul de a contacta hepatita C este ridicat nu numai în rândul toxicomanilor care folosesc seringile în comun, ci şi în cazul celor care au contact sexual cu o persoană purtătoare a virusului.

Homosexualii sunt în mod particular mai predispuşi la infectarea cu virusul hepatitei C pe cale sexuală, dar deocamdată nu se ştie precis care este motivul, o posibilă explicaţie fiind faptul că în cazul acestora există un risc sporit de contact sanguin.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Cristina Mac)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro