Norme Coca 2023 - 2024

cugetarea veche

Un test care analizează o serie de proteine din sânge, capabil să distingă în peste 90% din cazuri nodulii pulmonari benigni de cei canceroşi, a fost conceput de un laborator de cercetare din Statele Unite, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Această tehnică, pusă la punct de laboratorul Indi (Integrated Diagnostics), se bazează printre altele pe bioinformatică, o tehnică de analiză simultană a milioanelor de combinaţii între cei 371 markeri potenţiali ai cancerului pulmonar.

Când acel grup de proteine este detectat, concentraţia lor permite medicilor să afle dacă o mică leziune din plămân (până la trei centimetri) este benignă sau malignă, în peste 90% din cazuri.

Oamenii de ştiinţă au analizat eşantioane de plasmă sangvină care proveneau de la 143 de pacienţi cu un nodul benign sau cu o tumoare în primele stadii de dezvoltare şi încă tratabilă, au explicat autorii acestui studiu publicat în revista Science Translational Medicine.

"Acest studiu sugerează faptul că noua tehnologie este capabilă să detecteze semnătura moleculară a cancerului pulmonar măsurând prezenţa multiplelor proteine din sângele pacientului", a declarat Paul Kearney, cercetător la Indi şi principalul autor al studiului.

Acele proteine sunt asociate cu mai multe mecanisme de dezvoltare a cancerului, precum creşterea şi proliferarea celulelor, inflamaţiile pulmonare şi oxidarea celulară.

"Medicilor le este adeseori foarte greu să decidă ce trebuie să facă după ce au descoperit un nodul în plămânul unui pacient, întrucât este foarte greu să ştii dacă acea leziune prezintă sau nu prezintă riscul de a fi canceroasă", a declarat pneumologul Kenneth Fang, coordonatorul diviziei medicale de la Indi, coautor al studiului.

"Ţinând cont de faptul că medicii oncologi recurg în mod frecvent la biopsie sau la o intervenţie chirurgicală care comportă riscuri pentru a determina natura leziunii, există nevoia unei metode de diagnosticare care să permită evitarea acestor proceduri", a adăugat Kenneth Fang.

O versiune a testului va fi comercializată la sfârşitul acestui an, a anunţat purtătorul de cuvânt al companiei Indi, care îşi are sediul general la Seattle.

Sursa: Mediafax

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro