Un studiu realizat de cercetatori din Finlanda si Estonia a stabilit ca unii biomarkeri din sange pot determina riscul de mortalitate pentru persoane care par sanatoase, a relatat postul finlandez de televiziune YLE, preluat de Xinhua. Cercetatorii au analizat cu tehnica spectroscopiei mostre de sange prelevate de la 17.000 de finlandezi si estoni si au masurat 106 biomarkeri pentru a verifica daca vreunul dintre acestia poate fi asociat cu riscul de deces.
Biomarkerii sunt molecule biologice prezente in sange sau alte fluide din organism, precum si in tesuturi care pot semnala un proces anormal sau o boala. Nivelul in care este prezent un biomarker anume poate indica riscul unui pacient de a face o boala sau raspunsul probabil la un tratament, explica Xinhua.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care prezinta in sange niveluri ridicate din patru biomarkeri — albumina plasmatica, glicoproteina acida afla-1, lipoproteina VLD (de densitate foarte scazuta) si citratul — se confrunta cu un risc semnificativ sporit de a muri in urmatorii cinci ani.
"Credem ca in viitor vor putea fi folositi acesti markeri pentru a-i identifica pe acei oameni care aparent sunt sanatosi, dar de fapt sufera de afectiuni grave, si pentru a-i ghida catre tratamentul potrivit", a afirmat dr. Johannes Kettunen, de la Universitatea Helsinki.
Totusi, este nevoie de studii suplimentare pentru ca noile descoperiri sa fie aplicate in practicile clinice, a adaugat acesta. La studiu au mai participat cercetatori de la Institutul de medicina moleculara al Finlandei, Institutul national finlandez pentru sanatate, Universitatea Oulu, Universitatea Finlandei de Est si Centrul pentru studiul genomului din Estonia.