O substanţă obţinută din cochilia unor crustacee ar putea prelungi speranţa de viaţă cu circa 10%, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii elveţieni. Mai exact, este vorba despre glucozamină. Acesta este un supliment alimentar obţinut din cochilii de crabi, homari şi creveţi.

Studiul a fost realizat pe şoareci şi a fost coordonat de biochimistul Michael Ristow de la Institutul Federal de Tehnologie din Zurich şi a fost publicat în revista Nature Communications. Cercetătorii au adăugat glucozamină în dieta zilnică obişnuită a şoarecilor bătrâni şi au comparat apoi speranţa de viaţă a acestora cu aceea a şoarecilor care nu au primit acest supliment. S-a constatat că cei care au consumat glucozamină au trăit în medie cu 10% mai mult decât ceilalţi. Pentru oameni acest procent înseamnă o creştere a speranţei de viaţă în medie cu opt ani, spun oamenii de ştiinţă.

Conform cercetătotilor, glucozamina face organismul să creadă că primeşte o dietă săracă în carbohidraţi şi bogată în proteine. Această substanţă creează o serie de aminoacizi pe care organismul îi confundă cu proteine. Ca urmare, organismul începe să „ardă” mai multe proteine, greutatea corporală rămâne la valori scăzute, iar organismul este astfel protejat în faţa unor afecţiuni grave, precum hipertensiune şi diabet.

Glucozamina este o substanţă produsă pe cale naturală de organismul uman, însă cantitatea sintetizată începe să scadă după vârsta de 45 de ani. Ea stimulează un proces numit autofagie, în cadrul căruia celulele îşi consumă propriile deşeuri toxice. Autofagia încetineşte odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce duce la moartea unor celule.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro