Norme Coca 2023 - 2024

O echipă de urologi de la Spitalul Colentina a cucerit aurul la Salonul de Inventică de la Geneva cu un aparat ce reproduce organismul uman, care îi ajută pe medicii tinerii să învete tehnici de finete pentru înlăturarea pietrelor la rinichi.

18victor-cauni

 Medicii Victor Cauni, seful sectiei de Urologie a Spitalului Colentina din Capitală, împreună cu Cristian Persu si Felix Voinea au creat un simulator pe care rezidentii îsi pot „face mâna” pentru operatii miniminvazive de înlăturare a litiazei renale, după modelul simulatoarelor pentru piloti sau comandanti de nave. În prezent, medicii exersează tehnica pe mere, pere sau gutui, ce nu pot reproduce însă leziuni ale vaselor sau fiecare pas gresit. În lume, mai există si alte simulatoare, dar pentru alte interventii. Provocarea pentru doctori va fi să găsească sponsori dispusi să producă simulatorul în serie.

Antrenati pentru cele mai grele situatii

Practic, simulatorul reprezintă un segment din corpul uman, ce reproduce tesuturile, de la piele, muschi, rinichi, vezică si întreg aparatul urinar, iar cu ajutorul lui se poate simula o operatie de extragere a calculilor. „Aceste interventii minim invazice - nefrolitotomie percutantă - sunt deosebit de delicate, necesită o curbă mare de învătare. Aparatul scurtează această curbă, pentru că o să aibă si senzori interni ca să arate când se lezează un vas, calea urinară, fiecare pas gresit”, explică Victor Cauni (foto dreapta), unul dintre inventatori, pentru mediafax.ro. În plus, medicii pot avea o imagine clară a rinichilor si a calculilor. „Pot fi simulate diverse tipuri de calculi, mergând până la cele mai dificile cazuri, cât mai apropiate de situatiile din sala de operatii”. În România, există foarte multi pacienti cu litiază voluminoasă, ce necesită o combinatie între chirurgia deschisă si cea endoscopică, minim-invazivă.

Palmares impresionant

Chirurgul speră ca acest aparat să apară pe piată în cel mult doi ani, însă problema va fi cea a costurilor. „Probabil realizarea lui va fi scumpă, pentru că trebuie să facem efectiv un mulaj cu toate caracteristicile omului. Pe de altă parte, la fiecare interventie simulată trebuie să schimbăm atât rinichiul, cât si calculii. Tehnica, probabil, si întretinerea vor fi scumpe, dar sperăm să găsim partenerii necesari cărora să le arătăm că avantajele depăsesc, probabil, cu mult costurile”.

Medicul Cauni, 46 de ani, are la activ mai multe distinctii, printre care medalia de aur la Salonul de la Geneva, în 2007, si aur la Salonul de Inventică la de la Varsovia. În prezent, chirurgul mai are încă patru proiecte de cercetare în derulare.

„Cu ajutorul aparatului pot fi simulate diverse tipuri de calculi renali, mergând până la cele mai dificile cazuri.”

VICTOR CAUNI, sef sectie Urologie, Spitalul Colentina

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro