Băuturile răcoritoare îndulcite, fie carbogazoase, fie necarbogazoase, sunt deja asociate riscului de obezitate, de cel al apariţiei diabetului şi al afecţiunilor cardio-vasculare, dar mai nou oamenii de ştiinţă au descoperit că ele pot creşte şi riscul de a dezvolta cancer uterin.

Bauturile racoritoare indulcite sunt asociate riscului de obezitate.

Cu cat inainteaza in varsta, cu atat femeile sunt mai predispuse sa dezvolte cancer endometrial, endometrul fiind acea mucoasa care captuseste practic intreaga parte interioara a uterului. Riscul creste si mai mult daca exista si consum de bauturi racoritoare indulcite. Si tineti cont! Orice bautura racoritoare, chiar si "light" sau cu eticheta "zero sugar", contine o forma de indulcitor! Deci riscul vizeaza orice forma de bautura racoritoare.

Oamenii de stiinta au descoperit recent ca riscul de a dezvolta cancer endometrial creste semnificativ la femeile care beau bauturi racoritoare indulcite.

De altfel, in cazurile in care reprezentantele sexului frumos obisnuiesc sa se delecteze zilnic cu o astfel de bautura, ajungand pana la 60 de “gustari” pe saptamana, riscul de a face cancer endometrial creste cu pana la 78%.

Mai mult, un stil de viata sanatos nu scade acest risc atata timp cat exista consumul de bauturi racoritoare. Cu alte cuvinte, faptul ca o femeie mananca echilibrat, sanatos si face exercitii fizice nu diminueaza riscul de a dezvolta cancer endometrial atata timp cat ea bea sucuri.

Cancerul endometrial este al patrulea tip de cancer in randul celor mai frecvente forma ale bolii care afecteaza femeile. Alte studii au demonstrat ca acest tip de cancer este asociat cu niveluri crescute de estrogen in organismul femeii, acest hormon feminin fiind secretat mai mult, spre exemplu, de organism atunci cand exista o masa de grasima peste cea normala (asadar la femeile supraponderale si obeze), dar fiind si introdus voluntar in organism in cadrul terapiilor hormonale pentru tratarea menopauzei.

Sursa: lyla.ro

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro