Norme Coca 2023 - 2024

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) sunt ingrijorate de avalansa agresiva si abuziva asupra stabilitatii cabinetelor noastre si asupra sigurantei accesului pacientilor la servicii medicale si tratament.

In aceasta perioada, multor medici de familie li se imputa sume imense in mod ilegal si imoral, desi se recunoaste ca acestia nu au nici o vina. CNAS recunoaste ca sunt imputari care nu au la baza o frauda sau o greseala a medicilor, ci legislatia ambigua in vigoare.

Singura „greseala” a medicilor este aceea ca au oferit servicii in Centrele de Permanenta conform contractelor lor, sau ca au dat retetele strict necesare pacientilor, conform nevoilor medicale ale acestora, medicul fiind mai aproape de pacient decat sistemul medical.
Centrele de Permanenta

“Medicilor de familie li se imputa sume absurde, doar pentru ca a decis Curtea de Conturi ca legislatia este contradictorie. Desi CNAS a actionat in justitie Curtea de Conturi, desi nu exista nici un prejudiciu material, medicii primesc notificari cu imputari incredibile”, spun oficialii FNPMF.

Asta in conditiile in care medicii de familie si casele judetene (partile contractante) nu au fost parti in proces. In aceste situatii, mult dorita asistenta medicala continua va deveni inexistenta si Centrele de Permanenta se vor inchide probabil in curand.

“Nu exista baza legala de retinere a sumelor inaintea parcurgerii pasilor din lege. Vor urma cu mare probabilitate procese nenumarate intre casele de asigurari si medici. Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot retine bani. Cei ce vor inchide Centrele vor respecta pasii legali prin denuntarea unilaterala a contractului, cu notificare scrisa cu 30 de zile anterior datei incetarii contractului. Iata cum, intre politicile de sanatate anuntate, nevoile pacientilor, munca medicilor si normalitate este inca o uriasa diferenta. Problemele legislative nu sunt de competenta medicilor sau a pacientilor, dar acestia vor fi cei pedepsiti”, mai spun reprezentantii FNPMF.

Retetele 0-700

De cativa ani, pacientii cu pensii mai mici de 700 de lei au o compensare mai avantajoasa la anumite medicamente.

Conform regulilor de prescriere, pacientii aduc la medic talonul de pensie si dau o declaratie pe propria raspundere ca nu au alte venituri. Uneori pacientul a mai avut un minim venit, neluat in seama si neanuntat in declaratie (de exemplu cativa ari de pamant la tara sau dobanda la un mic depozit la banca).

“Curtea de Conturi a imputat aceste retete CNAS, iar unele case de asigurari le imputa... medicilor! Exista judete in care se fac abuzuri si medicilor li s-au oprit sume imense de bani, cu argumentul ca „nu exista un contract intre asigurator si asigurat"! De ce nu exista, ca doar legea impune asa ceva de 15 ani?! Bineinteles ca in aceste situatii medicii au intrat in panica, pana la a cere certificate fiscale pacientilor. Mentionam ca am solicitat repetat CNAS sa realizeze cu ANAF o comunicare in dinamica, in asa fel incat SIUI (sistemul informatic unic integrat) sa selecteze corect categoria de pacient si sa nu trebiasca sa strangem noi acte nemedicale. Medicul nu este si nu isi doreste sa fie organ fiscal”, mai afirma oficialii FNPMF.

Daca sunt dorite facilitati fiscale pentru pacienti, acestea nu trebuie sa impiedice medicii sa isi faca adevarata meserie. Medicii aflati in astfel de situatii vor intenta procese, cu sutele, caselor de asigurari care le imputa aceste sume.

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro