Norme Coca 2023 - 2024

Disperati ca nici un doctor nu mai vine in localitatile mici, primarii le promit apartamente gratuite.
In unele zone, sute de oameni n-au mai mers la un control medical in ultimii 20 de ani pentru ca nu mai este nimeni la dispensar. Asa ca autoritatile au construit cabinete moderne, iar la etaj locuinte pentru specialistii care vor sa lucreze in mediul rural.

Irina Brezoiescu este medic specialist nefrolog si a venit in Tulcea in urma cu 5 ani. De atunci locuieste intr-un apartament pentru care plateste 200 de euro chirie. De curand insa, Consiliul Judetean a pus la dispozitie 6 apartamente de serviciu, cu doua camere si o curte spatioasa pentru doctorii care vor alege sa ramana in oras.

Reporter: Ce v-a facut sa ramaneti ?

Irina Brezoianu: Si faptul ca mi s-a oferit o locuinta este o oportunitate buna. Este foarte important sa stii ca atunci cand vii dintr-un oras in alt oras, incepi o noua viata, sa stii ca ai si niste conditii cat de cat, ca ai un confort al tau.

In ultimii ani, Spitalul Judetean din Tulcea, care deserveste doua sute mii de locuitori plus Delta Dunarii, s-a confruntat cu o acuta lipsa de personal. In acest moment, la sectia de pediatrie lucreaza un singur specialist.

"Problema cea mai delicata ramane acoperirea cu medici la nivelul necesarului din spital. Sunt cateva zone in care situatia este chiar foarte critica, grea", a spus Daniel Negoiescu, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Tulcea.

In comuna Ilva Mica din judetul Bistrita Nasaud, un singur medic se ocupa de 3.400 de oameni. Ca sa-i aduca un ajutor, autoritatile s-au gandit sa ofere doua apartamente, unul pentru cel deja angajat, iar celalalt pentru un specialist nou.

In urma cu un an, cabinetul medical a fost renovat complet. Tot atunci au inceput si lucrarile de amenajare pentru cei doi medici care vor locui aici. Pe langa chirie si utilitatile care sunt platite de primarie, oamenii pot primi asistenta medicala la orice ora pentru ca doctorii locuiesc la etaj.

"Eu zic ca e greu sa ai atatia pacienti. La asemenea populatie trebuie macar doi medici", a spus primarul Aurel Horea.

In judetul Satu Mare, la Sanmiclaus, oamenii n-au avut niciodata un dispensar. Acum fosta scoala veche a fost transformata intr-un cabinet modern, iar medicul care va veni aici peste doua luni va locui gratis intr-un apartament pus la dispozitie de primarie.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro