Norme Coca 2023 - 2024

Pilulele de slăbit cu extractul din coajă de portocală amară sunt din ce în ce mai populare în rândul celor care vor să slăbească fără efort. Dar acestea sunt foarte periculoase pentru sistemul cardiovascular, avertizează autorităţile sanitare franceze.

Para-synephrine, aceasta este substanţa pe care mizează în prezent producătorii de suplimente de slăbit. Este un extract natural din coaja de portocală amară, Citrus aurantium, dar care se regăseşte şi în alte citrice pe care le consumăm în mod frecvent: portocale, lămâi, mandarine.

„Încă din 2009, monitorizăm efectele negative ale suplimentelor de slăbit cu para-synephrine şi am primit 40 de reclamaţii până acum, dintre care 18 suficient de bine documentate pentru a ne pune în alertă“, a explicat pentru „Le Figaro“ prof. Irène Margaritis, şefa unităţii de evaluare a riscurilor suplimentelor şi alimentelor din cadrul Agenţiei Naţionale de Siguranţă în Sănătate din Franţa.

În consecinţă, Agenţia a emis o avertizare privind „efectele cardiovasculare, afectările hepatice şi creşterea îngrijorătoare a nivelului fosforului în organism, precum şi o afectare neurologică“.

Se face supradoză de para-synephrine

Nu para-synephrine în sine este problema, spun specialiştii. De fapt, atunci când mâncăm citrice acumulăm această substanţă în organism. „Majoritatea persoanelor care consumă citrice cu regularitate ajung la un nivel de p-synephrine în corp care nu depăşeşte 20 mg/zi“, explică specialista franceză.

Suplimentele de slăbit cu această substanţă, însă, sunt concentrate, ceea ce face ca o persoană care ia astfel de pilule ca să scape de kilogramele în plus acumulează o cantitate mult mai mare de p-synephrine. Se ajunge chiar la o supradoză, spun specialiştii.

În plus, multe dintre aceste produse de slăbit conţin, pe lângă extractul din coajă de portocală amară, şi cafeină. Ceea ce creşte substanţial riscul cardiovascular. „P-synephrine şi cafeina au un efect cumulativ, ceea ce multiplică riscurile. Sportivii care apelează la acest tip de suplimente pierd, practic, toate beneficiile dobândite prin sport, adică efectul hipotensor al activităţii fizice“, subliniază Irène Margaritis.

Avertizări de acest tip a emis de curând şi Germania. Iar în Canada, Guvernul a interzis suplimentele care folosesc o combinaţie de p-synephrine şi cafeină. 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro