Norme Coca 2023 - 2024

Asistentii medicali, care vor sa lucreze in strainatate, dar au terminat studiile pana in 2009 trebuie sa se intoarca la scoala. O directiva de la Bruxelles ii obliga sa urmeze noi cursuri pentru a fi angajati in spitalele din UE.

Dispozitia ii nemultumeste pe multi, mai ales ca taxele sunt suportate de cursanti, iar unii erau deja pe picior de plecare.

Comunicarea cu pacientul este unul din cursurile obligatorii pe care asistentii medicali care au terminat scoala postliceala sanitara inainte de 2009 il vor urma incepand cu 1 februarie. Si asta pentru ca, in trecut, nu au avut in programa aceasta materie.

Relatia dintre cadrul medical si bolnav este, de altfel, una dintre cerintele pentru spitalele angajatoare de peste hotare. La noi, uneori, ea lasa mult de dorit.

Edmond Ciumasu, director Scoala Postliceala Sanitara de Stat Iasi: "Cei care vor sa lucreze in Uniunea European trebuie sa parcurga un anumit numar de module, ingrijire la domiciliu, modul care nu era prevazut in pregatirea lor la momentul absolvirii, nursing general, comunicare profesionala, inclusiv ingrijirea pacientilor cu dizabilitati."

Aparitia directivei Uniunii Europene ii nemultumeste insa pe cei care lucreaza de mult in spitalele din Romania. Unii se pregateau sa plece peste hotare si s-au trezit ca trebuie sa faca si aceste cursuri pentru care platesc intre 600 si 800 de lei.

Sunt asistenti care spun ca, de-a lungul anilor, au participat la cursuri de perfectionare organizate de Ordinul Asistentilor Medicali din Romania.

Catalina Pascal, asistent medical: "Nu mi se pare normal ca noi care deja am facut liceul, am facut inca un an de curs de echivalare, iar sa ma apuc de invatat. Cand apare o tehnica noi facem cursuri prin care ne perfectionam."

Adina Danaila, asistent medical: "Experienta se capata la locul de munca."

Aceste studii nu sunt inca obligatorii pentru cei care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro