Norme Coca 2023 - 2024

Autorităţile din Uzbekistan vor să folosească noile tehnologii din domeniul geneticii pentru a afla care vor fi viitorii campioni olimpici. Copiii vor fi testaţi încă de la vârsta de 10 ani, pentru ca părinţii lor să ştie spre ce sporturi ar trebui să-i îndrume.

Cercetările au început de 2 ani, 50 de gene responsabile cu aptitudinile sportive fiind deja identificate. Programul de monitorizare ADN va începe de anul viitor şi va include copii de 10 ani, anunţă Rustam Muhamedov, directorul laboratorului de genetică al Institutului de Chimie Bioorganică din Uzbekistan.

Fiecare copil care va fi testat va dona o mostră de sânge, iar în scurt timp părinţii lui vor afla dacă micuţul va fi campion la alergare sau la ridicat greutăţi. Mulţi experţi sunt însă sceptici.

Jurnalistul David Epstein spune că încă nu ştim ce funcţie au multe din genele noastre, iar cea mai bună metodă de a găsi un viitor campion este să pui mai mulţi copii să alerge într-o cursă şi să vezi care e mai rapid.

Uzbekistan va fi prima ţară care va teste genetic copiii pentru a-i identifica pe cei cu potenţial sportiv.

Australia a făcut ceva similar cu sportivii adulţi. O echipă de rugby a testat jucătorii, să vadă care din ei are în gene o proteină specifică muşchilor perfecţi pentru alergare şi sărituri.
Sursa: Popular Science

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro