cheltuielile suportate de ţările Uniunii Europene din cauza expunerii la perturbatori endocrini, suspectaţi că pot produce cancerul şi diabetul, ar putea ajunge la 31 de miliarde de euro, potrivit unui studiu publicat miercuri de Alianţa pentru Sănătate şi Mediu (Health and Environment Alliance - Heal), informează AFP.

Cercetătorii au identificat mai multe tipuri de patologii legate de tulburările sistemului hormonal: problemele de fertilitate, anomalii sexuale masculine, cancerele de sân, de prostata şi de testicule, autismul, obezitatea si diabetul.

Un recent studiu american privind legătura între obezitatea infantilă şi bisfenolul A, un perturbator endocrin utilizat mult timp la fabricarea PET-urilor, a ajuns la concluzia că minimum doi până la cinci la sută dintre aceste boli rezultă din expunerea la astfel de substanţe.

"UE trebuie să facă din sănătate o prioritate şi să interzică perturbatorii endocrini", a cerut directorul Alianţei, Genon Jensen, făcând apel la adoptarea unui calendar pentru identificarea substanţelor vinovate şi înlocuirea lor cu produse sigure.

Franţa a solicitat Comisiei Europene, săptămâna trecută, prezentarea unei definiţii a perturbatorilor endocrini, aşa cum promisese la sfârşitul anului 2013, înainte să revină asupra termenului, amânându-l pentru al doilea semestru din 2014. Criticii au acuzat presiunile exercitate de actori importanţi din industria chimică. Poziţia Franţei în această chestiune este susţinută de Suedia, Danemarca, Austria, Belgia şi Polonia, conform AFP.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a dat publicităţii marţi, foaia de parcurs pentru elaborarea criteriilor de identificare a perturbatorilor endocrini.

Pe lângă bisfenolul A, care face obiectul mai multor restricţii de utilizare, lista presupuşilor perturbatori mai include detergenţii, materialele plastice, produsele cosmetice, textilele, numeroase substanţe, cum sunt ftalaţii, parabenii şi pesticidele, precizează AFP.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro