Norme Coca 2023 - 2024

In ultimii trei ani, peste 1.300 de medicamente, din care peste 800 costau mai putin de 50 de lei, iar aproape jumatate erau fabricate in Romania, au disparut de pe piata. Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania trage un semnal de alarma si cere corectarea urgenta a modului cum se aplica taxa clawback!

medicamenteTaxa clawback blocheaza accesul la tratament pentru sute de mii de pacienti, creste cheltuielile in sistemul sanitar, prin disparitia medicamentelor accesibile si distruge industria farmaceutica locala! Asta sustine Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, care atrage atentia asupra disparitiei de pe piata a medicamentelor accesibile, in favoarea variantelor mai scumpe: pacientii trebuie sa plateasca mai mult pentru acelasi tratament.

”Datele confirma avertismentele noastre: medicamentele accesibile dispar de pe piata, iar cresterea taxei clawback la peste 20% in ultimele trei trimestre va accentua acest proces dramatic atat pentru pacienti cat si pentru producatorii locali”, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

Taxa clawback va continua sa creasca in conditiile actualizarii listei de medicamente compensate cu noi molecule: numai includerea celor 17 medicamente orfane, implementata deja de Ministerul Sanatatii, va determina o crestere cu inca 10% a taxei clawback, dupa ce in ultimul trimestru al lui 2013, aceasta a inregistrat o crestere de 20% fata de trimestrul anterior, ca urmare a renuntarii la listele de asteptare pentru programele nationale. in absenta unei formule de calcul diferentiat al taxei clawback, povara fiscala rezultata se va transfera in mod injust asupra producatorilor de medicamente generice, sustine APMGR, care reprezinta companiile Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy’s, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Solutia unui clawback diferentiat ar influenta pozitiv doua treimi din tratamentele utilizate pentru bolile cronice

Taxa clawback afecteaza in special producatorii de medicamente generice: conform calculelor APMGR, din 2011 s-a inregistrat o reducere a consumului de medicamente generice in favoarea variantelor mai scumpe, de la 36% la 28%, ceea ce inseamna ca atat statul cat si pacientii platesc mai mult, pentru compensarea, respectiv coplata unor medicamente de doua ori mai scumpe.

”In plus, din cauza taxei clawback, Romania risca sa rateze, numai in acest an, investitii de peste 50 milioane de euro in dezvoltarea facilitatilor de productie locale. Guvernul trebuie sa intervina pentru salvarea industriei locale, pana nu este prea tarziu”, a mai declarat Damian.

APMGR invoca solutia unui clawback diferentiat, bazata pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului ‘p’ din formula, a fost deja agreata de Ministerul Sanatatii, CNAS si acceptata de Ministerul de Finante si de catre organismele financiare internationale ca fiind neutra din punct de vedere bugetar, insa aplicarea ei intarzie in mod nejustificat. Propunerea de modificare asigura o corelatie justa intre pretul medicamentului generic (reglementat la maxim 65% din pretul originalului, conform OMS 75/ 2009) si taxa clawback calculata pentru aceasta categorie de medicamente.

Un calcul diferentiat pentru medicamentele cu pret accesibil, care sunt in majoritatea lor generice, ar influenta pozitiv doua treimi din tratamentele utilizate pentru bolile cronice, folosite de cele mai vulnerabile categorii sociale in tratarea unor afectiuni precum cancer, diabet, afectiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum si antibioticele la preturi accesibile.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro