Un zambet armonios sporeste increderea in sine si contribuie la conturarea unei imagini placute. Pentru toti aceia care isi doresc o dantura sanatoasa, frumoasa, cu un aspect natural, Crystal Dental Clinic le pune la dispozitie servicii profesionale de estetica dentara, ramura dedicata in totalitate artei.

Pentru ca un suras impecabil se obtine atunci cand toti dintii sunt intr-o stare perfecta, echipa de medici a clinicii foloseste cu succes cele mai noi tehnici si tehnologii din domeniu.
Daniela Enache, medic specialist in estetica dentara, ne-a vorbit despre CAD-CAM, cea mai avansata tehnologie utilizata in cadrul clinicii pentru reconstituirea dentara.

Ce presupune aceasta metoda de reconstituire dentara, CAD-CAM?

Fiind cea mai precisa, inovativa si moderna metoda de reconstituire la nivel mondial, tehnologia CAD-CAM este foarte des utilizata in medicina dentara din Statele Unite ale Americii. La nivel global insa, este folosita de mai putin de 10% dintre medicii stomatologi din intreaga lume.
Provenind din Germania, metoda de tip CAD-CAM (Computer Assisted Design - Computer Assisted Manufacture), implica utilizarea unei camere de captura video, performanta, de inalta acuratete a detaliilor, conectata la un computer. Computerul realizeaza designul integral al restauratiei pe baza imaginilor captate, urmand a fi plasat pe dintele pregatit anterior de noi.

Cu ajutorul acestui sistem, in doar cateva minute se pot realiza restauratii coronare integral ceramice de tip Onlay, coroana unidentara sau Inlay. Ca si componenta, toate restauratiile sunt efectuate din ceramica de cea mai inalta calitate, existand posibilitatea optarii pentru numeroase variante de culori, potrivite fiecarui caz.

Un alt aspect important al sistemului este acela ca, intr-o singura vizita la medicul stomatolog, este realizata, cu ajutorul computerului, reconstructia completa a unui dinte. Cel de-al doilea beneficiu major este dat de utilizarea celui mai performant si rezistent material utilizat in stomatologie - ceramica dentara.

Care sunt problemele dentare care pot fi rezolvate cu ajutorul tehnologiei CAD-CAM?

In cazul cariilor avansate, cand nu mai este posibila plomba clasica, solutia o reprezinta incrustatiile, restaurari minim invazive, care se adreseaza dintilor din zonele laterale. Cu o estetica deosebita, realizate din materiale ceramice sau compozit, ele ajuta la refacerea structurii dintilor. Incrustatiile pot inlocui pierderi majore de substanta dentara si pot reface punctele de contact dintre dinti cu ajutorul acestei tehnologii de proiectare si realizare computerizata.

Tehnologia CAD-CAM a devenit, in timp, prima optiune in reconstructia dintilor cu o distructie intensa, rezultata in urma inlocuirii unei obturatii mari sau in urma unei carii profunde. In locul plombelor clasice, la dintii cu distructie intinsa se vor realiza computerizat Inlay-uri sau Onlay-uri, care vor inlocui cu succes si cu precizie perfecta zona distrusa a dintelui. Dorindu-se a se pastra cat mai mult din dintele pacientului, prin Inlay-uri/Onlay-uri, se va inlocui doar ceea ce lipseste sau ce a fost degradat in urma unei fracturi, obturatii vechi sau carii. Astfel, dintele va fi reconstruit cu ajutorul unei metode mult mai conservative decat prin metoda clasica (coroane), ce implica de regula o slefuire integrala a dintelui.

Ce beneficii aduce aceasta inovatie?

Avantajele acestor tipuri de restaurari sunt multiple. In primul rand, indepartarea minima de tesut dentar sanatos. De asemenea, rezistenta in timp este cu mult mai mare decat a obturatiilor din materiale compozite clasice si, nu in ultimul rand, estetica deosebita. Reducerea timpului petrecut la stomatolog este un alt beneficiu, pentru ca restauratiile integral ceramice se realizeaza intr-o singura sedinta, nefiind necesara revenirea pacientului la clinica.

Un alt element important este acela ca restauratiile nu contin metal, ci un material 100% compatibil - ceramica dentara. Prin utilizarea acesteia, se evita aparitia unor simptome adverse, precum aparitia gustului metalic, a alergiilor sau a respiratiei urat mirositoare.

De ce este de preferat ca pacientul sa opteze pentru tehnologia CAD-CAM?

In primul rand, pacientul nu va mai fi nevoit sa poarte lucrari provizorii, nelipsite de obicei pana la finalizarea lucrarii definitive in laboratorul de tehnica dentara. Restauratiile integral ceramice pot fi realizate minim invaziv, nemaifiind necesara eliminarea unei grosimi crescute a dintelui.

De asemenea, in cazul cariilor dentare, se inlocuieste tesutul dentar alterat cu ceramica, si nu cu rasini compozite. Prin realizarea restauratiei cu ajutorul tehnologiei computerizate, se elimina din start eroarea umana, dimensiunea si forma fiind propusa si realizata de computer.
Aceste restaurari moderne sunt foarte rezistente si, in acelasi timp, nu afecteaza dintii opusi. Realizarea incrustatiilor necesita doar o sedinta de amprentare, urmata de cimentarea si adaptarea finala a acestora.
Tehnologia CAD-CAM este un sprijin important in demersul nostru de a le oferi pacientilor un tratament cu rezultate remarcabile pe termen lung.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro