Această procedură este, de cele mai multe ori, dureroasă, imprecisă şi ineficientă.
Compania RevMedx a decis să abordeze problema într-o manieră diferită, inginerii fiind inspiraţi de spuma folosită pentru astuparea găurilor din anvelope şi pereţi. Realizând că spuma nu va funcţiona în cazul rănilor, ei au tăiat bucăţi din bureţi de bucătărie şi le-au îndesat în rănile unor porci. Ideea lor a funcţionat aşa că au primit un contract de dezvoltare în valoare de 5 milioane de dolarui, din partea armatei SUA.
Experţii au îmbunătăţit bureţii. Aceştia sunt făcuţi din fibre de lemn îmbibate cu un coagulant obţinut din creveţi. Această mixtură este comprimată până la un sfert din dimensiunile ei originale.
Odată ajunşi în corp, aceştia se extind şi pun presiune pe rană, iar coagulantul ajută la oprirea sângerării.
Pentru a introduce bureţii în rană, cei de la RevMedx au apelat la firma de design Ziba pentru a produce un dispozitiv simplu şi eficient. „Trebuia să facem o unealtă uşor de folosit de către medici. Trebuia să înţelegem trusa de ajutor de pe câmpul de luptă şi cum decid doctorii ce să care cu ei“, a declarat Eric Park, unul dintre creatorii seringii.
Deocamdată, scoaterea bureţilor din corpul soldatului rănit este singura parte a ecuaţiei care a rămas nerezolvată. Medicii trebuie să extragă fiecare burete în parte cu un forceps.
Cei de la RevMedx lucrează acum la o formulă biodegradabilă, dar până atunci ei se gândesc să introducă bucăţi de sfoară fiecărui burete, pentru a fi extraşi mai uşor. Seringile vor costa aproximativ 100 de dolari.