Şeful Secţiei de terapie intensivă pentru nou-născuţi a Spitalului "Marie Curie", Cătălin Cîrstoveanu, a declarat, joi, că în această secţie este implementat şi funcţionează un proiect pilot de telemedicină, prin care pot fi supravegheaţi atât bebeluşii, cât şi aparatele care îi monitorizează.
"Este vorba de un studiu pilot de temedicină, care va fi extins. Până acum, ne-am concentrat foarte mult pe detaliul infrastructurii. Suportul există, mai trebuie completat cu o soluţie software completă, care să integreze datele primite de la unităţile medicale, de la aparate de investigaţie cum ar fi ecograful. Există doar două camere care sunt conectate la acest sistem, există tableta şi mai avem de lucru, dar baza există şi deja funcţionează şi chiar dă rezultate, pentru că folosind doar imaginile video, toţi medicii pot afla date despre pacienţi şi putem coordona o operaţiune complexă", a spus Cîrstoveanu, joi, la conferinţa "Mediafax Talks about Technology for Social Change", organizată în parteneriat cu Vodafone România.
Doctorul Cătălin Cîrstoveanu a explicat că de multe ori se întâmplă să fie o asistentă care trebuie coordonată, iar atunci medicul, care vede atât pacientul, cât şi aparatele care îl monitorizează, poate să facă foarte bine lucrul acesta de la distanţă, prin intermediul tabletelor şi al camerelor de luat vederi instalate în camera nou-născuţilor.
Prin soluţia 4G de la "Marie Curie", implementată de Vodafone, le este permis medicilor să îşi vadă pacienţii de oriunde s-ar afla, să le cerceteze fişele medicale de la distanţă şi să intre în videoconferinţe cu alţi medici din toată lumea.
Astfel, medicii de la Spitalul "Marie Curie" au fost dotaţi cu tablete care functionează inclusiv pe reţeaua 4G, iar în afara acestei soluţii tehnologice există şi un car de teleportare, un car mobil, care circulă oriunde este nevoie şi care poate transmite live imagini din spaţiile în care nu există camera video fixă, inclusiv din sălile de operaţii.
"Mortalitatea la noi este de trei ori mai mică decât în oricare alte secţii din ţară. Tehnologia este foarte importantă şi ne ajută să ne controlăm, să ne îmbunătăţim activitatea, să aducem resurse extraordinare în sprijinul şi pacienţilor, însă, dincolo de toate acestea, este o echipă care munceşte foarte mult şi este foarte dedicată locului pe care îl respectă", a mai arătat Şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi.
Medicul Cătălin Cîrstoveanu a amintit că soluţia actuală dublează numărul pacienţilor care pot fi îngrijiţi în Secţia de terapie intensivă.
"Practic de la 10, 12, 15 paturi, numărul pacienţilor pe care îi îngrijim în cu totul şi cu totul alte condiţii este dublu", a mai spus dr. Cîrstoveanu, care a precizat că în noua secţie s-a acordat atenţie deosebită şi părinţilor copiilor internaţi.
"Vrem să arătăm că suntem absolut transparenţi cu ce se întâmplă cu ei şi vrem să le dăm şi o siguranţă suplimentară cu ceea ce se întâmplă acolo, un loc mai cald şi mai propice. Tot în acest proiect, este o bucătărie a lor specială, unde să stea, să discute, să se simtă bine, să se încurajeze unii pe alţii", a adăugat el.
Sursa: Mediafax