Norme Coca 2023 - 2024

Cercetările în cazul medicilor arestați de la Spitalul de Arși, din București, sunt departe de a fi finalizate.
Procurorii de la Parchetul București ne-au dezvăluit că practicile ilegale ale medicilor de la Spitalul de Arși sunt de mai mulți ani. Drept dovadă, în stenogramele îngregistrărilor, făcute cu ajutorul SRI, secretara doctorului Nicolae Antohi, Carmen Florea, se lăuda la telefon că lucrează de 15 ani cu medicul și că 99 la sută din timp și-l petrece în spital.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunța, recent, că, anual, circa 10.000 de femei, din toată țara, sunt operate de cancer la sân. Multe ar trebui să își facă operații de refacere a organelor mutilate la Spitalul de Arși. Acolo, însă, pacienții cu probleme de sănătate erau mutați câte doi în pat, ca să facă loc clienților „de fițe” veniți să își înfrumusețeze sânii ori nasurile.

 Între cadrele medicale era o stare de tensiune, generată de lăcomia unora dintre medici, precum doctorița Cristina Isac. „De vină este boul ăsta de A. (Antohi - n.r.), că el i-a permis să facă așa ceva! Că și el face la fel!”, susținea un medic. Până acum, în acest caz au fost arestați medicii: Vitalie Stan - managerul spitalului, Nicolae Antohi - șeful Secției Chirurgie Plastică și Cristina Isac – medic primar. Alți șase medici și asistenta doctorului Antohi sunt cercetați, sub control judiciar.

Incursiune în fabrica de silicoane: „Concurența ne-a trimis procurorii pe cap”

Lucrurile încep să reintre în normal la Spitalul de Arși, acolo unde acum o săptămână descindeau polițiștii și procurorii. Marii absenți de la program sunt cei trei doctori care se află în arest. Restul, inclusiv cei cercetați în stare de libertate, își fac gărzile, dau consultații și respectă operațiile programate. Dar oricine a intrat în spital poate observa ușor înăsprirea măsurilor de securitate și reticența personalului în a vorbi despre scandalul silicoanelor.

Pacienții au fost sfătuiți să se plimbe mai degrabă pe holuri și să nu mai iasă în curte. Niciun aparținător nu e lăsat să intre în afara orelor de vizită, care încep la 3 dupăamiaza, iar portarul urmărește orice mișcare străină. „Nu aveți voie sus, pe cine căutați?”, ne ia la rost, îndrumându-ne spre recepție. Sub pretextul că vrem să internăm o rudă bolnavă, recepționera se arată revoltată: „Sigur că s-au reluat, doamnă, operațiile! Ne facem treaba ca de obicei, veniți dimineață pentru consultații”.

„Floreasca tratează doar cazuri ușoare”

Din când în când, asistentele ies în pauza de țigară. „Eu am fost în concediu până acum, ieri m-am întors și n-am prins tot scandalul. În general lumea nu prea vorbește, nici înainte nu se știau lucrurile astea. Dacă se făceau, se făceau între rezidenți și medici, noi doar «ia pacientul, du pacientul»”, ne povestește o asistentă care lucrează de șapte ani în spital.

Tocmai pentru că îi știe pe medici ca profesioniști și „obsedați de muncă”, e reticentă. „Concurența ne-a trimis procurorii pe cap. Sigur e mâna vreunui doctor care are boală pe cei de aici. Că e mâncătorie mare. Dar meritele noastre nu se văd: suntem singurul spital de arși din țară. La Floreasca cică și-au făcut secție de arsuri, dar tot nouă ne trimit cazurile grave: plăgi cu nervi afectați, arsuri pe 90% din suprafață… Și rezidenții pleacă de la alte spitale. Doctorii noștri chiar se ocupă de ei, le dau teme, le pun întrebări în operații”, e revoltată femeia, dar realistă. „Dacă au greșit, să plătească. Pot spune doar că toți, mai ales cei arestați, sunt foarte buni. Se zice că au decontat operații din fondul de asigurări, dar pe țiganii care vin aici și ne pun cuțitul la gât cine îi caută dacă au asigurare?”

Mulțumiți de mâncare

Domnul Petre dă ture, nervos, în jurul spitalului, în timp ce încearcă să găsească pe cineva la telefon. „A fost o explozie azi-dimineață la Slobozia și mi-am adus o rudă aici cu arsuri. Au operat-o, dacă nu, murea. Medicii și-au făcut treaba, nu mă interesează ce e la televizor”.

Și domnul Ilie așteaptă, încărcat cu două pungi, să-și viziteze soția, internată de o săptămână. „Când a venit poliția, medicii s-au purtat normal. Suntem mulțumiți de cum se poartă, nu ne-au cerut să plătim materiale și medicamente. Iar mâncarea e foarte bună, carne, porții mari, că le trebuie proteine să se regenereze pielea”.

„Nu contează că fură, își vede obiectivul”

Discuție între două asistente

Asistenta 1: Ce mai faceți voi...?

Asistenta 2: Aoleu, balamuceală ce-i la noi pe secție... Deci... salonul patru, cinci și șase plin de estetice.

Asistenta 1: Doamneferește!

Asistenta 2: Eu, în ultimul timp, le-am ținut pacienții pe hol. Cred că aveam vreo cinci în picioare pe hol... și zic „Bun, hai, începeți și ridicați-i pe alții din pat că eu îi pun câte doi în pat”.

Discuție între doi medici.

Medic 1: Azi am operat la B. (nn: B. A.), d-aia… Dar era cam atacat, așa, cam ofuscat (pe doctorița Isac - n.r.).

Medic 2: „Ia, uite, băi, bravo ei! Își vede de treabă, nu contează că înșeală, că fură, că…! Își vede obiectivul! De vină este boul ăsta de Antohi, că și el face la fel.

Medic 1:.Păi, să nu plătească la spital și chestiile astea?!

Medic 2: Bineînțeles!

Discuție între doctor și asistentă

Asistentă:„Domnu’ doctor, este domnul cu urechile și este fata geamănă, cu nasu’, dar avem doar disponibil primul pat din gardă.

Doctor: Dar în celălalt pat cine?

Asistentă: E doctorul P…………., face ceva, are pacient pe pat.

Doctor: Hai să-l luăm acolo.”

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro