Teoretic, ne indreptam spre o greva devastatoare in sistemul sanitar. O greva perfect justificata, cat timp cadrele medicale in general si in special medicii sunt una dintre cele mai umilite categorii profesionale din Romania.
Practic, am mari indoieli ca protestul, care depinde de rezultatul discutiilor de astazi, va avea vreun rezultat. Si asta din mai multe motive care tin in principal de solidaritate, de manipulare si de lipsa unei juste ierarhii de valoari in societatea romaneasca.
Lipsa de solidaritate se manifesta pe doua planuri. In primul rand, medicii insisi nu sunt solidari intre ei. Foarta multa invidie, foarte multa concurenta pe mize mici macina corpul medical romanesc. N-am vazut pana acum nicio actiune inchegata, nicio manifestare de revolta bine coordonata a medicilor. Fiecare cu interesele lui, cu pacientii lui, cu fricile lui.
Dar exista si o lipsa de solidaritate a romanilor cu medicii. Si asta din cauza unei operatiuni sistematice de denigrare a corpului medical romanesc. Nu e saptamana lasata de la Dumnezeu in care la stiri sa nu fie prezentat cazul dramatic al unui roman nenorocit de cineva in halat alb. De cele mai mute ori povesti fara cine stie ce fundamentare, bazate aproape exclusiv pe marturia unei familii disperate, care are nevoie de un vinovat.
Unii dintre acesti medici demonizati sunt ulterior dovediti nevinovati. Nu au fost vinovati pentru nenorocirea imputata lor. De cate ori ati vazut la televizor o stire despre nevinovatia unui medic acuzat de ceva? Vina nu exista, pata nemeritata ramane. Sau de cate ori ati vazut la televizor stiri despre medici salvatori, despre cazuri disperate salvate, despre minuni reusite cu mainile aproape goale? Rar, excetional de rar.
Apar greseli? Normal ca apar. Medicii sunt putini, suprasolicitati si lucreaza in conditii dincolo de imaginabil. A facut valuri marturisirea chirurgului Dan Oprea de la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti: "Nu sunt bani pentru nimic. O instalatie de sterilizare cu etilenoxid zace de peste un an si nu se poate repara, desi compresorul buclucas nu costa mai mult de 2.000 euro.
Noi folosim bisturie electrice de unica folosinta, de zeci de ori. (...) Interventiile chirurgicale devin un adevarat hazard. Instrumentarul este uzat in ultimul hal. Pensele sunt cu greu folosite, de multe ori legate cu ata chirurgicala. (...) Daca vrei sa tratezi un bolnav, nu reusesti sa folosesti aceeasi schema de tratament macar 6-7 zile, pentru ca zilnic ti se schimba antibioticele din farmacia spitalului. Daca dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, desi esti constient ca este malpraxis. Gandaci in saloane. Paturi second-hand. Cazarmament rupt. Perne cu galme.
Aici sunt sefi de sectie de 20 de ani, de ei depinde daca un pacient face sau nu o investigatie de inalta performanta. Astia sunt vesnici si nemuritori! Pentru ce sa faci un doctorat, o alta specialitate, daca astia te sufoca si umilesc sistematic. Trebuie sa-i astepti si la WC, sa obtii o semnatura! Daca ai ghinion sa nu te iubeasca, ala esti, impreuna cu bolnavul tau cu tot".
Mai e o cauza a imaginii proaste a medicilor: coruptia din sistemul sanitar. Ea nu poate fi negata, dar nici nu este de neinteles. La cat sunt platiti, medicii depind practic de platile informale. Cei mai multi dintre ei le detesta, le considera umilitoare si ar fi fericiti sa nu fie nevoiti sa le accepte. Dar nu pot.
Lipsa de solidaritate face ca niciodata romanii, atat de sensibili la chestiuni precum Rosia Montana sau gazele de sist, sa nu iasa in strada in spijinul cadrelor medicale. Fara sa inteleaga ca, pana la urma, sunt principalele victime ale propriei pasivitati.
Medicii se salveaza pana la urma. Fie accepta platile informale, fie pleaca din tara. Exodul medicilor a ajuns deja un pericol pentru securitatea nationala. Facultatile de medicina lucreaza mai mult pentru export, aproape ca nu exista student care sa nu aiba ca principal obiectiv plecarea din Romania.
Dar pacientii nu prea au cum sa se salveze. Ei sunt cei mai expusi. Ei sunt primele victime ale sistemului sanitar. Eu sunt operati cu instrumente refolosite, ei iau alt antibiotic in fiecare zi, ei pun capul pe perne defundate. Si totusi, n-am vazut nicio manifestatie, niciun protest fata de aceasta situatie. Pacientul roman isi accepta soarta cu resemnare, eventual injurand printre dinti medicul.
Si de aceea greva din sistemul sanitar mi se pare fara speranta.