Norme Coca 2023 - 2024
Pacienţii care au rămas cu dizabilităţi după ce au suferit accidente vasculare cerebrale au la dispoziţie tehnologii noi în procesul terapeutic de neuroreabilitare, cum ar fi terapiile asistate de roboţi, în urma cărora îşi pot redobândi capacităţile fizice, emoţionale şi psiho-sociale.

Preşedintele Societăţii de Neurologie şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, Dafin Mureşanu, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că neuroreabilitarea reprezintă o şansă de recuperare a deficitelor şi reîntoarcerea pacienţilor la o viaţă cât mai apropiată de cea normală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Neuroreabilitarea este un proces terapeutic complex prin care o persoană cu un anumit grad de dizabilitate, cauzată de un accident vascular cerebral, îşi poate dobândi capacităţile fizice, cognitive, emoţionale şi psiho-sociale în limitele determinate de tipul şi complexitatea leziunii. Neuroreabilitarea reprezintă o şansă de recuperare a deficitelor şi reîntoarcere a pacienţilor la o viaţă cât mai apropiată de cea normală. Strategiile terapeutice în neuroreabilitare s-au schimbat radical în ultimii ani, astfel încât pacienţii beneficiază acum de tehnologii noi, cum ar fi terapii asistate de roboţi, noi strategii farmacologice de stimulare a neuroplasticităţii, dar şi programe bazate pe utilizarea principiilor realităţii virtuale", a spus Mureşanu.

Potrivit acestuia, înţelegerea profundă a mecanismelor de protecţie şi regenerare a sistemului nervos a permis accesul la "o viziune personalizată asupra terapiilor specifice care se pot adresa suferinţelor unui pacient".

Dafin Mureşanu a explicat că, potrivit statisticilor, la fiecare opt minute un român suferă un accident vascular cerebral, care reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în România şi a treia cauză în lume.

Statisticile arată că din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un accident vascular cerebral o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate.

Dafin Mureşanu a participat, joi, la Cluj-Napoca, la cel de-al patrulea Curs European de Neuroreabilitare care se desfăşoară în perioada 26 - 28 iunie. De asemenea, el a vizitat şi Centrul de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice din România "RoNeuro", deschis în urmă cu trei săptămâni.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro