Norme Coca 2023 - 2024

vertebra.jpgTasarea vertebrală reprezintă o cauză frecventă de durere la nivelul spatelui și de limitare a activității obișnuite a multor pacienți. Vertebroplastia este un procedeu terapeutic minim invaziv, ce constă în injectarea percutană de ciment acrilic, sub control radiologic, într-o vertebră tasată, pentru a obține un efect antialgic (anti-durere) și o consolidare a acesteia. Datorită succesului și ratei scăzute a complicațiilor (sub 1%), indicațiile acestei proceduri s-au extins progresiv, iar astăzi, plombajele percutane cu ciment se efectuează ca tratament primar al instabilității osoase în cazurile leziunilor benigne sau maligne ale corpurilor vertebrale.

Anual în România apar multe cazuri de fracturi prin compresia corpului vertebral. O treime dintre acestea devin cronice. Cele mai multe dintre aceste fracturi (85%) sunt rezultatul osteoporozei primare, restul fiind cauzate de osteoporoza secundara sau metastazele litice vertebrale. 25% din femeile la menopauză sunt afectate de tasări vertebrale. Acestea duc la deformarea progresivă și modificari în mecanica coloanei crescând riscul unor eventuale noi fracturi. Efectele sunt reducerea mobilității coloanei, de multe ori cu imobilizare la pat, durere cronică și/sau depresie clinică care afectează considerabil sănătatea, activitățile zilnice și costurile medicale. Fiecare fractură prin compresie a vertebrei osteoporotice duce la creșterea cu 15% a mortalității, în funcție de vârstă și la o pierdere de 9% a capacității vitale pulmonare.

Vertebroplastia este un procedeu terapeutic minim invaziv, ce constă în injectarea percutană de ciment acrilic (PMMA), sub control radiologic, într-o vertebră patologică, pentru a obține un efect antialgic și o consolidare a vertebrei. În ultimii ani tehnica și materialele s-au dezvoltat într-o manieră apreciabilă.

În Compartimentul de Angiografie și Terapie Endovasculară (Radiologie Intervențională) din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București condus de Dr. Bogdan Dorobăț se fac anual 100-110 intervenții de vertebroplastie. În mod normal pacientul cu osteoporoză sau cel predispus la tasări vertebrale este investigat de către medicul de familie, endocrinolog, hematolog (pacientul cu mielom), medicul balneolog sau de recuperare, ortoped și neurochirurg. În general aceste specialități pot face o recomandare de specialitate pacientului pentru a se adresa medicului de radiologie intervențională, care cu mijloace de investigare și vizualizare inraoperatorie moderne (tip angiograf bi-plan) poate repra și executa vertebroplastia în timp optim și cu rezultate excelente și imediate.

Mecanismul de acțiune asupra durerii nu este pe deplin elucidat. O ipoteză ar fi creșterea rezistenței mecanice a vertebrei care nu permite deformarea, tasarea și micromobilitatea în microfracturi. O altă ipoteză ar fi distrugerea terminațiilor nervoase, necroza și citotoxicitatea datorate temperaturii de polimerizare a cimentului de vertebroplastie.

Printre sistemele de vertebroplastie de pe piață se poate aminti kitul companiei DePuy Synthes (www.synthes.com), promovat în România exclusiv de Ronda Medical (www.rondamedical.ro), firma românească cu sediul în Cluj-Napoca. Kitul conține: Sitem de inserție (ace, canule, ace de biopsie - pentru mai multe vertebre simultan), Ciment de Vertebroplastie (Vertecem +) și Sistem de injectare compus dintr-un ansamblu de seringi gradate care se interconectează și pot injecta cimentul sub presiune.


Vertebroplastie la T12 la o pacientă de 63 ani

Datorită succesului și ratei scăzute a complicațiilor (sub 1%), indicațiile acestei proceduri s-au extins progresiv, iar astăzi, plombajele percutane cu PMMA (ciment) se efectuează ca tratament primar al instabilității osoase în cazurile leziunilor corpurilor vertebrale, pediculilor și pelviene, benigne sau maligne. Succesul per ansamblu în procesul de atenuare a durerii (90 - 95% din cazuri) și în recuperarea mobilității justifică interesul promovării acestui tip de tratament, în special pentru confortul pacienților. Nu trebuie neglijat tratamentul medicamentos al osteoporozei, pentru prevenirea apariției unor noi leziuni.
Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro