Norme Coca 2023 - 2024

De anul acesta, statul asigură terapia copiilor şi adulţilor care suferă de autism. Este un pas înainte, în condiţiile în care până acum părinţii trebuiau să plătească singuri şedinţele de psihoterapie. Numai că birocraţia impusă de Casa de Asigurări îngreunează accesul la psiholog, iar numărul orelor de terapie este limitat.

Terapia gratuită a copiilor şi adulţilor care suferă de autism se face, pe hârtie, de la 1 iunie. Va mai trece însă o lună până când medicii vor semna contractele cu casele de asigurări şi vor primi banii pentru aceste consultaţii.

Odată cu aceste gratuităţi, Casa de Asigurări impune si reguli foarte stricte. Un terapeut va putea fi platit doar pin intermediul unei medic psihiatru care nu poate lucra intr-un spital, ci tzrebuie sa aiba cabinet individual. In plus, este nevoie si de un aviz din partea psihologilor

Liuba Iacoblev este mama unui copil cu autism şi cunoaşte foarte bine toate piedicile cu care se confruntă părinţii. La stat nu au acces la terapie, în privat nu au bani să meargă.

„Pentru mine, ca parinte, este foarte complicat. Mă duc o oră pe săptămână sau două la un cabinet unde se face aceasta interventie, în care profesionistul face cateva lucruri. Nu este suficient”, spune Liuba Iacoblev, mama unui copil cu autism.

De aceea, mai multe organizaţii ale părinţilor care au copii cu astfel de tulburări au decis să ceară lămuriri oficialilor de la Casa de Asigurări de Sănătate.

„Faptul că în contractul cadru este prinsă decontarea psihoterapiei pentru copiii cu autism este un început. Însă ca să spui că, de la 1 iunie, toti copii cu autism vor beneficia de terapii gratuite este un neadevăr”, susține Carmen Gherca, preşedintele Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Autism.

Oficial, în România, sunt aproximativ şapte mii de persoane diagnosticate cu autism, pentru care statul plăteşte indemnizaţie de handicap. Organizaţiile neguvernamentale estimează însă că numărul copiilor şi adulţilor cu această boală este dublu.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro