Medicii cu halate albe au fost înlocuiţi astăzi la un spital din Cluj-Napoca de clovni cu haine colorate. Mai mulţi actori le-au administrat pacienţilor o terapie prin artă, metodă neconvenţională care îmbunătăţeşte sănătatea.

 Din salon în salon, clovnii au improvizat momente amuzante în faţa bolnavilor. Uimiţi şi încântaţi, pacienţii au reuşit să uite câteva ore de boli şi dureri.

„Mulţumim şi sunteţi deosebiţi, ne înveseliţi viaţa”, a spus unul dintre pacienți.

„De multe ori vorbim aici de momente triste şi voi că sunteţi tineri şi veniţi cu tot felul de idei uite că ne descreţiţi frunţile”, a spus un alt pacient.

Terapia prin artă, aplicată frecvent în spitalele din străinătate, a fost realizată de o echipă formată din doi actori, doi regizori de teatru şi film şi un fotograf.

„Facem diferite exerciţii şi jocuri pentru a gândi altfel statul în spital. E vorba de o atitudine mai mult spirituală pentru ei şi prin această atitudine îi ajută să se vindece mai repede”, spune Cristian Pascariu, regizor de film.

„Din punct de vedere medical, un pacient motivat să se facă bine şi care are o atitudine pozitivă şi dorinţa de a se vindeca într-adevăr evoluează mai bine nu numai din punct de vedere psihologic ci şi somatic”, declară Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Proiectul a fost iniţiat de o companie independentă de teatru şi film a fost lansat acum doi ani la Cluj-Napoca, iar artiştii au bucurat pacienţii mai multor spitale.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro