Norme Coca 2023 - 2024

O nouă metodă pentru a detecta prezenţa virusului Ebola a fost dezvoltată de către cercetătorii japonezi. Tehnologia permite diagnosticarea infecţiei în doar 30 de minute.

O echipă de cercetători de la Universistatea din Nagasaki, din vestul Japoniei, a anunţat astazi că a pus la punct o nouă metode de detecatare în 30 de minute a virsului Ebola, informează Business Insider.

Profesorul Jiro Yasuda a afirmat că testul lor nu e doar rapid, ci şi mai puţin costisitor decât sistemul actual folosit în Africa de Vest, unde virusul a produs deja peste 1.500 de decese.

Noua metodă e mai simplă decât cea curentă şi poate fi folosită în ţările unde costisitoarele echipamente de testare nu sunt disponibile“, a declarat Yasuda.

Cercetătorul a precizat că echipa sa a dezvoltat ceea ce se numeşte în biologie o „amorsă“, care amplifică doar genele specifice virusului Ebola aflate în sânge sau alte fluide.

Folosind tehnici existente, acidul ribonucleic (ARN) - molecule biologice utilizate în codificarea genelor - se extrage din virusurile prezente în proba de sânge.

Pornind de la aceste informaţii de codificare, este creată o secvenţă ADN viral care este apoi amestecată cu „amorsa“ şi încălzită la 60-65 de grade Celsius.

Dacă virusul Ebola este prezent, ADN-ul specific virusului este amplificat în 30 de minute şi, dacă este cazul, lichidul devine tulbure, ceea ce reprezintă o confirmare vizuală a infecţiei.

În prezent, o metodă numită reacţie în lanţ a polimerazei, sau PCR, este folosită în special pentru detectarea virusului Ebola. Ea constă în replicarea în mai multe rânduri a unei gene pentru a avea suficientă materie de analizat. Această metodă necesită însă material special şi durează una sau două ore.

Noua metodă japoneză necesită doar un simplu echipament de încălzire, alimentat de o baterie, şi totul costă doar câteva sute de dolari, un preţ pe care o ţară în curs de dezvoltare ar trebuie să fie în măsură să-l plătească", a precizat profesorul Yasuda.

Epidemia virusului Ebola, care se transmite prin contact cu fluidele corporale, a declanşat o alertă la nivel internaţional.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a înregistrat deja 1.552 de morţi dintre cele 3.069 de cazuri detectate în Liberia, Guineea, Sierra Leone, Nigeria. Un caz a apărut vineri şi în Senegal, unde a fost confirmat un prim pacient.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro