Norme Coca 2023 - 2024

Românii își pot verifica gratuit sănătatea plămânilor începând de luni și până pe 4 decembrie în spitale și clinici de stat din peste 30 de orașe în cadrul celei de-a cincea ediții a campaniei "Tu știi câți ani au plămânii tăi?".

Pentru cei interesați să își testeze sănătatea plămânilor în luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), nu mai puțin de 64 de medici oferă spirometrii gratuite — analiză care seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac polițiștii șoferilor, iar rezultatele se dau pe loc.

"La nivel mondial, cel mai des factor întâlnit de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticați cu BPOC fiind nefumători. Alți factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumatul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)", a declarat, într-o conferință de presă, președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan.

Potrivit medicului, BPOC afectează grav persoane cu vârste între 40 și 65 de ani.

Un studiu realizat în România, în 2012, pentru Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, pe aproape 10.000 de români, arată că mulți dintre bolnavi nu își dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialiști și analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Același studiu arată că bărbații sunt mult mai afectați de această boală decât femeile, boala lovind în aceeași măsură bogații și săracii.

Simptomele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producția cronică de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor și dispnee (senzația de lipsă de aer).

Testările pentru depistarea BPOC vor avea loc în orașele — Alba, Arad, București, Bacău, Baia Mare, Băilești, Bistrița-Năsăud, Brașov, Călărași, Câmpina, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Hunedoara, Iași, Luduș, Lugoj, Mediaș, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmației, Slobozia, Târgu Mureș, Timișoara, Urziceni și Vâlcea.

Testările se vor face numai în baza unor programări la medicii și clinicile care se găsesc pe site-ul www.desprebpoc.ro. AGERPRES/(A, AS — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Georgiana Tănăsescu)

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro