Norme Coca 2023 - 2024

34.000 români vor putea fi testaţi gratuit pentru HIV, hepatita B şi C, în cadrul unui proiect lansat de Institutul Național de Boli Infecțioase. Acesta se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, iar costurile ajung la 1,3 milioane de euro. 15 % din sumă va fi plătită de statul român, iar restul banilor vin de la Guvernul Norvegiei.

Preţul unei astfel de analize e de 400 de lei, într-o clinică privată. În România sunt aproximativ 600.000 de persoane infectate cu virusul hepatitei C şi aproape un milion cu hepatită B.

„Un screening pentru populaţie, aici vorbim de 34.000 de testări pentru hepatită C. Un al doilea element este cel de sterilizare a infecţiilor la aceste persoane. Alt element este cel de înrolare în scheme terapeutice, în funcţie de ce medicamente vor fi pe listele compensate şi gratuităţi la momentul respectiv”, spune Adrian Streinu Cercel, Managerul Institutului „Matei Balș” din Bucureşti.

„Un alt obiectiv este cel de identificare în cadrul utilizatorilor de droguri administrate intravenoas a ratei de raportare a acestor trei virusuri HIV, hepatită B şi hepatică C. Avem componenta de susţinere din punct de vedere al consilierii al acestui grup de utilizatori de administrare intravenoasă, de asemenea, schimbul de seringi şi nu în ultimul rând problema de reinserţie socială”, a mai spus Adrian Streinu Cercel.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro