Norme Coca 2023 - 2024

Femeile din judeţul Mureş, cu vârste între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt invitate sa participe la programul de testare gratuită şi depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

Pentru efectuarea testului Babeş Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, iar dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare după cinci ani.

Unitate regională

În cadrul acestui program, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu-Mures este unitate regională de management pentru Regiunea Centru şi include judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, în care funcţionează 15 reţele de screening. „În judeţul Mureş funcţionează patru reţele de screening pentru cancerul de col uterin, organizate la nivelul SCJU Târgu-Mureş, Spitalul Municipal Reghin, Spitalul Orăşenesc Luduş şi Centrul Medical Top-Med. Reţeaua SCJU Târgu-Mureş include 93 centre de informare, medici de familie, 64 centre de recoltare, medici de familie şi cinci centre de recoltare a medicilor ginecologi, organizate astfel: un centru  organizat  în Ambulatoriul integrat al  Secţiei Clinice Ginecologie a SCJU Târgu-Mureş, un centru organizat  în Ambulatoriul integrat al  Secţiei Clinice Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, trei centre organizate în cabinetele medicale individuale ale medicilor ginecologi aflate în incinta SCJU Târgu-Mureş”, a precizat Mariana Negoiţă, purtătorul de cuvânt al SCJU Târgu-Mureş.

Depistarea precoce a bolii

Scopul programului este depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu displazii pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. „In perioada 1 ianuarie – 1 iunie 2014, în reţeaua SCJU Târgu- Mureş, au fost efectuate 556 de teste, din cele peste 2.200 disponibile până la sfârşitul anului 2014. Specialiştii le recomandă femeilor eligibile efectuarea testului Babeş Papanicolau şi atrag atenţia că recomandarea unui test de screening pentru cancer nu însemnă că pacienta are cancer. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac în momentul în care pacienta nu prezintă simptomatologie. Screening-ul constă în căutarea cancerului înainte de apariţia simptomelor. Acesta poate detecta cancerul intr-un stadiu precoce. Când celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai uşor de tratat”, a precizat Mariana Negoiţă.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro