Norme Coca 2023 - 2024

Problemele de sanatate vor putea fi depistate din fasa. Un test realizat in primul an de viata al bebelusilor i-ar putea ajuta pe medici sa stabileasca daca exista riscul ca acestia sa dezvolte boli precum autismul.

Cercetatorii de la Universitatea din Londra au descoprit ca pot identifica anumite tipare daca analizeaza mai degraba activitatea creierului, si nu comportamentul.

Leif are 7 luni si este un bebelus fericit, care adora sa se joace cat e ziua de lunga, cu sora lui mai mare. Pana acum, mama nu are niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste sanatatea celui mic. Totusi, mai are de asteptat pana va afla daca baietelul e predispus la boli precum autismul sau ADHD. Temerile se vor risipi in urma unui test.

Theodora Gliga, director de proiect: "Am ales unele dintre cele mai importante elemente din mediul de viata al unui bebelus si acelea sunt fetele. Bebelusii se obisnuiesc foarte repede cu fata mamelor, dar si cu privitul, directia in care cineva se uita e foarte importanta."

De exemplu, atunci cand cineva il priveste, bebelusul stie ca doreste sa interactioneze cu el. Iar cand persoana respectiva isi muta privirea catre un alt element din jur, copilul percepe asta ca pe un mesaj de directionare catre obiectul respectiv.

Theodora Gliga, director de proiect: "Ce am observat la copiii care vor dezvolta mai tarziu autism este ca ei nu fac aceasta diferenta."

Testele specialistilor pornesc de la o electro-encefalografie. In timp ce bebelusul este conectat la aparat, i se arata o serie de imagini. Cei 128 de senzori analizeaza activitatea creierului care le va arata apoi cercetatorilor viteza cu care sunt procesate informatiile. Potrivit studiilor, copiii predispusi la autism au o activitate a creierului fie mai rapida, fie mai lenta decat a celorlalti. Deocamdata, testele sunt inca intr-o faza incipienta.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro