De ce este cancerul de sân cel mai întâlnit tip de cancer la femei
„Ţesutul sănătos al sânilor este cu aproximativ doi-trei ani mai «bătrân» decât restul corpului unei femei. Iar dacă o femeie a dezvoltat deja cancer de sân, ţesutul sănătos care înconjoară tumoarea este cu 12 ani mai în vârstă, în medie, decât restul corpului“, potrivit prof. Horvath. Rezultatele ar putea explica de ce cancerul de sân este cea mai comună boală oncologică în rândul femeilor.
Specialiştii de la UCLA au constatat că ţesutul tumoral este, în medie, cu 36 de ani mai bătrân decât ţesutul sănătos, ceea ce ar putea explica, de asemenea, de ce înaintarea în vârstă este un factor major de risc pentru multe tipuri de cancer în cazul ambelor sexe.
Celulele stem „resetează“ ceasul epigenetic
Un alt aspect analizat de echipa profesorului Horvath este cel al celulelor stem pluripotente induse, adică acele celule adulte reprogramate în laborator pentru a se întoarce la stadiul de celule stem asemănătoare celor embrionare. În acest stadiu, ele pot „deveni“ orice tip de celulă a corpului.
„Cercetarea mea arată că toate celulele stem sunt nou-născuţi. Şi mai important, procesul de transformare a celulelor unei persoane adulte în celule stem pluripotente «resetează» ceasul biologic al celulelor respective la zero“, explică prof. Horvath.
În principiu, cercetarea specialiştilor de la UCLA demonstrează că oamenii de ştiinţă ar putea „da înapoi“ ceasul biologic. „Acest ceas epigenetic ar putea deveni un biomarker important pentru studiul unor noi abordări terapeutice care să ne menţină tineri cât mai mult timp“, spune specialistul.
Ceasul epigenetic „ticăie“ diferit, în funcţie de vârsta din buletin
Potrivit cercetătorilor, ticăitul ceasului biologic nu este constant pe tot parcursul vieţii, el bate mai repede sau mai încet pe măsură ce înaintăm în vârstă. „Ceasul epigenetic «ticăie» mult mai rapid imediat după ce ne-am născut şi până la adolescenţă, apoi este încetinit treptat“, spune Horvath.