Norme Coca 2023 - 2024

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit un nou ceas în interiorul ţesuturilor umane, cel mai precis, de altfel, pentru evaluarea modului în care îmbătrâneşte fiecare organ în parte.

Citatepedia.info - Octavian Paler - Citate Despre Viata

Ceea ce nu traim la timp, nu mai traim niciodata.

Octavian Paler

 

 

san
Cu toţii îmbătrânim, dar lumea ştiinţifică nu poate explica încă sigur de ce. Specialiştii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au descoperit un ceas biologic încorporat în genomul nostru care ar putea face lumină în problema îmbătrânirii organismului şi, de asemenea, ar putea ajuta la găsirea unei căi de încetinire a procesului.Ceasul epigenetic, aşa au numit cercetătorii americani noua metodă pe care au descoperit-o pentru identificarea vârstei biologice a fiecărui ţesut din corpul uman în parte.Oamenii de ştiinţă de la UCLA, coordonaţi de profesorul de genetică umană Steve Horvath, au analizat peste 8.000 de mostre de ţesuturi şi au identificat 355 de markeri ADN de la 51 de tipuri de celule şi ţesuturi (inclusiv inimă, plămâni, creier, ficat, cartilaj şi rinichi) care se modifică de-a lungul vieţii – încă de dinainte să ne naştem şi până la bătrâneţe.Toate acestea formează un tipar pe care prof. Horvath l-a folosit pentru a crea un model statistic. Rezultatul este „primul evaluator precis al vârstei biologice valabil pentru majoritatea ţesuturilor şi tipurilor de celule“, spune specialistul. El a dezvoltat şi un software pe care l-a prezentat apoi tuturor colegilor din domeniu.

De ce este cancerul de sân cel mai întâlnit tip de cancer la femei

„Ţesutul sănătos al sânilor este cu aproximativ doi-trei ani mai «bătrân» decât restul corpului unei femei. Iar dacă o femeie a dezvoltat deja cancer de sân, ţesutul sănătos care înconjoară tumoarea este cu 12 ani mai în vârstă, în medie, decât restul corpului“, potrivit prof. Horvath. Rezultatele ar putea explica de ce cancerul de sân este cea mai comună boală oncologică în rândul femeilor.

Specialiştii de la UCLA au constatat că ţesutul tumoral este, în medie, cu 36 de ani mai bătrân decât ţesutul sănătos, ceea ce ar putea explica, de asemenea, de ce înaintarea în vârstă este un factor major de risc pentru multe tipuri de cancer în cazul ambelor sexe.

Celulele stem „resetează“ ceasul epigenetic

Un alt aspect analizat de echipa profesorului Horvath este cel al celulelor stem pluripotente induse, adică acele celule adulte reprogramate în laborator pentru a se întoarce la stadiul de celule stem asemănătoare celor embrionare. În acest stadiu, ele pot „deveni“ orice tip de celulă a corpului.

„Cercetarea mea arată că toate celulele stem sunt nou-născuţi. Şi mai important, procesul de transformare a celulelor unei persoane adulte în celule stem pluripotente «resetează» ceasul biologic al celulelor respective la zero“, explică prof. Horvath.

În principiu, cercetarea specialiştilor de la UCLA demonstrează că oamenii de ştiinţă ar putea „da înapoi“ ceasul biologic. „Acest ceas epigenetic ar putea deveni un biomarker important pentru studiul unor noi abordări terapeutice care să ne menţină tineri cât mai mult timp“, spune specialistul.

Ceasul epigenetic „ticăie“ diferit, în funcţie de vârsta din buletin

Potrivit cercetătorilor, ticăitul ceasului biologic nu este constant pe tot parcursul vieţii, el bate mai repede sau mai încet pe măsură ce înaintăm în vârstă. „Ceasul epigenetic «ticăie» mult mai rapid imediat după ce ne-am născut şi până la adolescenţă, apoi este încetinit treptat“, spune Horvath.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro