Norme Coca 2023 - 2024

Tiltakoznak a családorvosok    Document pentru printat  : Tiltakoznak a családorvosok

 

A Családorvosok Országos Egyesülete nyomatékosan kéri az Egészségügyi Minisztériumot és az Országos Egészségbizosítási Pénztárat, hogy vonják vissza a múlt héten közzétett keretszerződés-módosítási tervezetet, és tegyenek eleget a közegészségügy terén rájuk háruló feladatoknak, ami a köz- és páciensek érdekeit szolgálja az orvosok és az igazság iránti tisztelet alapján.

 

Bár a két intézmény törvényes és erkölcsi kötelessége, a háziorvosok (és a rendszer más orvosai) kell felvállalják a páciensek érdekeinek védelmét, ügyvédként és tanácsadóként kell fellépjenek az országos és megyei egészségbiztosítási pénztárak próbálkozásaival és esetenként a visszaéléseivel szemben.

Azt hazudják a pácienseknek, hogy „mindenhez joguk van, amit az orvosuk dönt”. A valóságban azonban az orvost gúzsba kötik, és gyakran megbüntetik azért, mert biztosította számukra azt, ami a valós szükségleteik alapján megilleti őket, és ami természetesen következik az orvos-beteg kapcsolatból.

 

Vajon tudják-e a páciensek, hogy abban az esetben, ha több betegségben szenvednek, összesen hét gyógyszert írhatnak fel számukra az orvosok, akik megvizsgálták őket. Nem egy receptre hanem az összesre. Az lenne a  természetes, hogy erről a biztosítási pénztárak tájékoztassák a betegeket!

Az előző években a szaktárca és az egészségbiztosítási pénztárak a keretszerződés olyan „aberráns” módosítását javasolták, ami a túlburjánzó adminisztratív munkával, s a bürokrácia robbanásszerű növelésével csökkentette a betegekre jutó időt, a költségek növekedését és a rendelők bevételének a csökkenésével járt. Ebben az évben a két intézmény közvetlenül a páciensek ellen fordul, akik rövidesen elveszíthetik a független háziorvosukat, akik az ő érdekeiket képviselték. A családorvosi rendelők országos hálózata, különösen vidéken alapjaiban fog megrendülni. A háziorvosok és rendelőik biztonságát veszélyezteti a tervbe vett intézkedés, ami az orvosokat olyan érdekek szolgálatába kényszeríti, ami messze áll a hivatásuktól.

 

Egyesületünk azzal vádolja a két fölöttes szervet, hogy az egészségügy területén működő kereskedelmi társaságok érdekeit akarják előtérbe helyezni, akiknek a célja a profit növelése és a részvényesek kielégítése. A páciensek pedig egyszerű jövedelemforrássá válnak, akiket erőszakos reklámtevékenységgel, a betegségtől való félelem fokozásával akarnak arra kényszeríteni, hogy minél több szolgáltatást vegyenek igénybe, olyanokat is, amelyek szükségtelenek. Az „orvosi” kereskedelmi társaságok üzleti terve a pénzügyi válság időszakában csak az előfizetőkre és a kisebb szolgáltatásokra alapozódhatott, ezért néhány éve szerződést kötnek az egészségbiztosítási pénztárakkal, hogy az országos egészségbiztosítási alapot is használhassák.

 

Többéves sikertelen próbálkozás után, amelyeknek az volt a célja, hogy százával nyissák a háziorvosi rendelőket a sok orvosi szakkal és laboratóriummal működő klinikákon – amelyek valóságos egészségügyi áruházak, ahol a pácienst a szolgáltatások fogyasztására ösztönzik – , az idei keretszerződés módosításának tervezete meghozza a megoldást. Felszámolja ugyanis a rendelők szükségességének a megállapítására vonatkozó ellenőrzést, amely a beteg érdekeit szolgáló tisztességes versenyhelyzetet teremtett. A háziorvosi szolgáltatások jó minőségét csak az egészségügyi egységek biztonsága esetén lehet szavatolni, és nem úgy, mint a nagyáruházban vagy a piacon.

A Családorvosok Országos Egyesülete határozottan elítéli ezeket a kereskedelmi praktikákat, amelyek a szakmai deontológiát és a páciensek egészségét veszélyeztetik.

A családorvosok hamarosan eldöntik, hogy milyen formában fognak tiltakozni a kilátásban levő helyzet ellen, ha egyéb próbálkozásaik csődöt mondanak. A keretszerződés módosításának a tervezetét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Egészségügyi Minisztérium dolgozta ki és a kormány fogadta el – olvasható a CSOE sajtóirodájának közleményében.

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro