Centrul Timişoarei s-a transformat, vineri, într-o imensă scenă de transmitere a unor mesaje, mai ales pentru tineri, despre modul în care se pot feri de infectarea cu virusul HIV, dar şi despre recunoaşterea primelor semne ale bolii.

În cadrul acţiunii HIV Street Art au fost prezentate panouri grafitti tematice, iar prof. dr. Adrian Streinu-Cercel le-a explicat celor prezenţi că infectarea poate fi prevenită sau, dacă infectarea s-a produs, prin prezentarea la control şi urmarea întocmai a tratamentului, bolnavul are mari şanse să oprească evoluţia maladiei.

'Speranţele terapeutice în domeniu sunt foarte mari, pentru că în momentul de faţă s-a schimbat complet paradigma în ceea ce priveşte infecţia cu HIV-SIDA, respectiv modul în care acţionăm împotriva ei. Avem scheme terapeutice încă de la început, iar dacă până acum câţiva ani se aştepta ca pacientul să ajungă la un anumit nivel de imunodepresie, acum toţi pacienţii primesc terapie încă de la început. Pacienţii care sunt la momentul de debut acut al infecţiei trebuie să fie trataţi pentru că li se stăpânesc aşa numitele rezervoare şi au cea mai mare şansă să se vindece funcţional. Adică, deşi are un virus HIV în sânge, nu are nevoie de terapie şi boala nu progresează; aici s-a ajuns în momentul de faţă. Acum se lucrează la câteva molecule noi, care ar reprezenta o terapie imunogenă prin care să se obţină vindecarea definitivă', a declarat pentru AGERPRES prof. Streinu-Cercel, manager general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase 'Dr. Matei Balş' din Bucureşti.

În momentul de faţă, în ţară sunt luaţi în evidenţă aproape 12.000 de bolnavi de SIDA, cu o incidenţă de circa 500-600 de noi cazuri pe an, în descreştere faţă de perioada începutului anilor 1990.

Profesorul Streinu-Cercel a adăugat că primele semne ale bolii se pot depista uşor, pentru că apar ganglioni de-o parte şi de alta a gâtului.

El a menţionat faptul că speranţa de viaţă a unui pacient infestat cu HIV creşte, dacă urmează sfaturile medicului şi tratamentele prescrise, ajungând exact la starea unei persoane neinfectate cu acest virus şi că poate duce o viaţă absolut normală, dacă respectă aceste rigori legate de terapie.

'România are două tipuri de epidemii: cohorta copiilor infectaţi la finele anilor '80, care au reprezentat un accident epidemiologic, şi cohorta de vârstă de 30-40 de ani, care se infectează pe cale sexuală, care nu se protejează cu prezervative şi care se întâlneşte şi la utilizatorii de droguri ce folosesc seringi infectate. Avem şi transmiterea pe verticală, de la mamă la făt, faţă de care România a reacţionat încă din 1998, fiind prima ţară care a introdus testarea mamei, a femeii gravide, gratuit pentru a vedea dacă este infectată. Avem medicaţie şi copilul poate fi absolut sănătos', a spus Streinu-Cercel.

În zona de vest a ţării sunt circa 800 de bolnavi de SIDA, din care aproape 200 sunt copii care au provenit, în cea mai mare parte, din mame infectate cu HIV înainte de 1990, dar care nu ştiau că sunt purtătoare ale virusului.

Campania de informare HIV Street Art face parte din una ce se derulează la nivel naţional şi este organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA (UNOPA), în parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie 'Victor Babeş' din Timişoara.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro