Greşelile părinţilor în primele luni de viaţă ale copiilor pot avea repercusiuni asupra coloanei vertebrale a bebeluşilor. De exemplu nu este indicat să fie înfăşaţi, să fie folosite premergătoare, iar cărucioarele ar fi bine să fie înlocuite cu dispozitive moderne de purtare a bebeluşilor. Atenţie! Unele sisteme pot cauza boli grave, dacă poziţia copilului este incorectă.
„Când iei un copil în braţe şi el se strânge pe pieptul tău şi se face un ghemotoc mic şi îşi strânge şi mânuţele aşa la piept, înseamnă că exact în poziţia asta e pregătit el să stea deocamdata şi exact poziţia asta trebuie să o repetăm când îl punem în dispozitivul de purtare”, explică Corina Cioflec, consultant sisteme ergonomice de purtat bebeluşii.
Asta pentru că la naştere, copilul are coloana în forma literei C. Practic, nu îi sunt dezvoltate curburile care îl ajută să-si menţină echilibrul.
Specialiştii spun că şi sistemele de purtat copilul cu faţa spre exterior sunt de evitat. Coloana este suprasolicitată, iar cel mic va acumula multă tensiune.
De ce este atât de important să purtaţi copilul la piept şi să îl ţineţi cât mai puţin în cărucior?
„Pe plan fizic este partea medicală asigurată, deci îi conferă o dezvoltare armonioasă, iar dincolo de fizic este aspectul emoţional. Întâlneşte tot ce a regăsit în burta mamei, se simte în siguranţă, ştie că întotdeauna este acolo, copilul este mai sociabil, ştie şi vede lumea la fizic, din perspectiva adultului”, afirmă Gabriela Samoilă, educator perinatal.
Mai mult, purtatul bebeluşilor într-un sistem corect ajută şi la vindecarea displaziei de şold. Din păcate, mulţi părinţi recurg încă la metode învechite şi traumatizante pentru copil.
Multe mamici se tem de durerile de spate, însă un dispozitiv corect distribuie greutatea în mod egal pe umeri.
Părinţii greşesc şi în ceea ce priveşte premergătorul. În timp ce în Statele Unite ale Americii şi în Canada a fost interzis de către Academia Americană de Pediatrie, la noi se găseşte în toate magazinele de specialitate. Adulţii cred că cel mic va merge mai repede.
„Lumea zice îşi dă drumul la mers. nu! îşi dă drumul la mers rotiţele, dar muşchiul tot slab rămâne 19:30 partea rea este că stând în picioare tot timpul se turteşte capul femural, pentru că apasă greutatea corpului. muşchii spatelui nu se contractă ca să ţină vertebrele distanţate şi să ţină bazinul să nu apese pe capul femural. Capul femural e model cartilaginos ca de plastelină”, explică prof. dr. Mihai Jianu, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică.
Când sunteţi în casă, medicii recomanda să îl lăsaţi pe cel mic să se plimbe desculţ. În schimb, pentru exterior alegeti pantofi dintr-un material moale.
O altă greşeală a părinţilor este înfăşatul strâns. Copiii nu vor creşte cu picioarele strâmbe dacă nu sunt înfăşaţi. Ba mai mult, există riscul să facă displazie de şold.