Supă la plic, sos pentru paste, piure instant, chifteluţe, pizza - aproape orice aliment poate fi găsit în supermarketuri la categoria semipreparate. Pe lângă faptul că nu ne hrănesc, multe conţin o grămadă de conservanţi, coloranţi şi potenţiatori de gust. Ce probleme de sănătate ne pot aduce aflaţi la emisiunea "Tinereţe fără bătrâneţe", mâine, de la ora 13.30.

Semipreparatele se gătesc rapid şi sunt gustoase, însă gustul este unul sintetic. Iar bun la gust nu înseamnă şi bun pentru organism. Producătorii folosesc o mulţime de aditivi, iar cel mai periculos este glutamatul sau al cincilea gust, denumit şi umami.

„Stimulează mugurii gustativi şi practic dă o dependenţă faţă de anumite arome şi faţă de mâncărurile cu gust foarte puternic. Şi atunci alimentele naturale ni se par fade şi nu ne mai plac. Glutamatul poate da dureri de cap, amorţeală, oboseală musculară şi afectează creierul. În plus, duce la obezitate pentru că este asociat cu alimentele foarte procesate, cu valoare nutritivă scăzută dar cu multe calorii. Cu alte cuvinte, stomacul se umple, dar organismul nu este hrănit”, explică dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

„Niciodată nu vor acoperi tot spectrul de substanţe care sunt prezente în alimentele naturale şi care de multe ori sunt anulate prin prelucrările prealabile în procesul de fabricare al acestor alimente prelucrate”, afirmă acad. prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

De aceea senzaţia de foame reapare imediat după consumul de semipreparate.

„În general, în semipreparate vom găsi foarte multă umplutură din făină de grâu albă, vom găsi zahăr, vom găsi foarte multă sare, pentru că sarea ajută la conservare şi bineînţeles foarte mulţi aditivi, de la potentatori de aromă, aromele, coloranţii care te fac să mănânci un aliment de foarte proastă calitate”, spune Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie.

Vestea bună este că nu toate semipreparatele sunt nocive. 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro